Belföld

Jogellenes volt a honvédségi eszközök átadása 2006-ban

hende-csaba(i) (hende csaba, )
hende-csaba(i) (hende csaba, )

A Honvédelmi Minisztérium az ügyészséghez fordult az ügyben. Több mint 100 könnyfakasztó gránátot használtak fel a rendőrök 2006. október 23-án.

Jogellenesnek és alkotmányellenesnek minősítette Hende Csaba honvédelmi miniszter azt, hogy a honvédség 2006 őszén fegyvereket és gránátokat adott át a rendőrségnek. A tárcavezető kedden ismertette a jelentést, amelyet már a Legfőbb Ügyésznek is elküldött.

Felhasznált gránátok

A tényfeltáró vizsgálat megállapította, hogy a rendőrség alárendeltségében működő Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) honvédségi eszközöket kért és kapott a 2006. október 23-i eseményekkel összefüggésben. A 2006. október 23-án történt átadás fegyvernek minősülő (9 db 40 mm DT típusú) gránátvetőket és (593 darab 40 mm-es) könnyfakasztó gránátokat érintett.

Hende: Nem lett volna megengedhető a honvédségi eszközök átadása

Az átadott honvédségi eszközöket a vidéki telephelyekről a budapesti Zách utcai laktanyába szállították, ahol átvette a REBISZ. Az eszközök visszaadása ugyanilyen úton valósult meg, ám a vizsgálat arra is fényt derített, hogy 106 gránát (ezeknek a forgalmi értéke 1,3 millió forint) végül nem került vissza a honvédség raktárába, ezeket valószínűleg a rendőri erők felhasználták a 2006. október 23-i események során.

Nem megengedhető

A meghallhatások során kiderült, hogy az átadásról szóló döntés a Honvédelmi Minisztériumban született meg, és annak végrehajtására az akkori MH Összhaderőnemi Támogató és Logisztikai Parancsnokság alárendelt alakulatai kaptak parancsot. Havril András akkori vezérkari főnök meghallgatásán az is egyértelművé vált, hogy az átadásról Szekeres Imre honvédelmi miniszter is tudott.

A történtek idején hatályos, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény egyik tételes szabálya tiltotta a fegyverzet átadását. “A kétharmados törvényben foglalt tilalmat semmilyen megállapodás nem írhatja, nem írhatta felül, még a Szekeres Imre által hivatkozott 2003-as megállapodás sem” – hangsúlyozta a tárcavezető. Az a megállapodás ugyanis amelyre Szekeres hivatkozik valójában egy – kiképzésben történő – együttműködésére vonatkozó megállapodás.

Ilyen típusú gránátvető (40 mm-es DT) volt az átadott honvédségi eszközök között

Lesz következménye

Mint Hende Csaba elmondta, a bizottság feladata a tények feltárása és elsődleges jogi értékelése volt. Az események minősítése nem a HM feladata, ezért a tárcavezető szerdán már továbbította a jelentés a Legfőbb Ügyésznek.

A fegyvernek minősülő eszközök átadásában érintett katonai vezetők között már nincs olyan, aki ma is a MH aktív állományába tartozna, ezért a tárca vonatkozásában nem várhatók szankciók az üggyel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik