Belföld

Civilek a tűzoltók között: megállapodás kötöttek az egyesületekkel

Tuzolto(210x140)(1).jpg ()
Tuzolto(210x140)(1).jpg ()

Az egyesületek tagjai önként, fizetség nélkül végzik a tűzmegelőzési, valamint a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat.

A tűzmegelőzési, a tűzoltási és műszaki mentési feladatok segítése érdekében együttműködési megállapodásokat kötnek a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok az önkéntes tűzoltó egyesületekkel. Fejér megyében ez három hivatásos tűzoltó-parancsnokságot érint. “A megállapodások többségét Fejér megyében már aláírták, az együttműködések megkötésének határideje május vége” – tájékoztatta a Fehérvár24-et Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Fejér megyében az önkéntes tűzoltó egyesületek az elmúlt időszakban is szoros kapcsolatot ápoltak a hivatásos tűzoltóságokkal, a mostani megállapodások megkötése a korábbi együttműködés megerősítése és megújítása is egyben. Az egyesületek között vannak olyanok, amelyek eddig is figyelemre méltó, kimagasló tevékenységet végeztek a tűzoltási és műszaki mentési tevékenység, valamint a hagyományőrzés terén. Ugyanakkor több olyan önkéntes szervezet is van, amelyek első alkalommal kötnek megállapodást. Az együttműködéseknek nem feltétele, hogy az adott önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezzen gépkocsival, többen azt vállalták, hogy személyi állományukkal segítik a beavatkozásokat a káresetek helyszínén.

Az egyesületek tagjai önként, fizetség nélkül, szabadidejükben végzik a tűzmegelőzési, valamint a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat a megállapodásokban vállalt tevékenységi területükön.

Az egyesületek munkájának szakmai irányítását és felügyeletét a katasztrófavédelem végzi. Azon egyesületek, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal, részt vehetnek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak egyebek között a tűzoltótechnika fejlesztése és a laktanyák felújítása, korszerűsítése érdekében kiírt pályázati rendszerében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik