Belföld

Apróságok hétvégéje

kovari-gabriella

2012. 05. 29. 16:27

Nyitott kapukkal, de nem ingyen!
A gyereknapról szubjektív, elfogult szülői szemmel

A belváros nyüzsgő forgataggá változott a hétvégén, az elmaradhatatlan kézműves foglalkozások, szórakoztató programok mellé „felsorakozott” némi keserűség is, nyilván, mert a magyarnak semmi sem elég jó.

Lassan megszokottá válik, hogy Fehérváron egymásra szervezi a megye, a város, és a különféle egyesületek, intézmények a programokat. Emlékeztetőül idézzük fel a múlt hétvégét, amikor is időben átfedték egymást a Mag és Maghéj, a Kortárs Művészeti Fesztivál, és a Jövő Plusz eseményei. Ezen a hétvégén sem volt ez másként, igaz térben elkülönültek a Paprikás Ízek Fesztiváljának kicsiknek szánt programjai és a város gyereknapja.

Az alpolgármester asszony hangsúlyozta, hogy „Idén minden esemény a Hetedhét Játékmúzeum tiszteletére zajlik”, és a rendezvény plakátján megjelent szöveg is hirdette: „a Gyereknap alkalmával is egész nap nyitott kapukkal vár a Hetedhét Játékmúzeum!”. A valóság mindezt nem igazolta: a szülők a múzeum recepciójából kissé bánatosan fordultak vissza, miután a múzeum dolgozói felvilágosították őket a magyar nyelv félreérthetőségéről: a „nyitott kapuk” nem azonosak az ingyenes belépéssel, hangozzék az előbbi bármennyire is annak. Természetesen a megértőbbek a kommunikációs zavarra való tekintettel szó nélkül kifizették a 700 forintos felnőtt és az 500 forintos gyermek belépti díjat, és az összeggel szegényebben, nyelvhelyességi ismeretekkel azonban gazdagabban tekinthették meg a miniatűr babaszobákat, régi gyermekjátékokat és Réber László grafikáit.

A Hiemer-ház mesemaratonján kényelmes párnákon elheveredve tekinthették meg a kicsik szüleik egykori kedvenceit: Vukot, Süsüt, Frakkot, Mekk mestert, Vízipókot. Míg szomjoltók vásárlására volt lehetőség, mosdó használatára már nem, holott ezek egymás szükséges vonzatai, különösen gyerekek esetében. Az Oskola utcában népi ügyességi játékokon tehették próbára ügyességüket a kicsik és nagyobbacskák, illetve a Pünkösdi virágálom gyermekbarát kompozícióiban gyönyörködhettek.

Míg a Városház téren a gyerekek hangszereket simogattak, festőművész módjára alkothattak óriásvászonra, és a Szöszmötölő kézműves foglalkozásain színeztek, gyöngyöt fűztek, papírvirágot hajtogattak, a kissé kihalt Szent István téren, a Paprikás Ízek Fesztiváljának második napján, amelyet a gyerekeknek szenteltek, az aszfaltot maszatolta a kreatív aprónép Bálint Antónia vezetésével. A Fabrika műhely egyszemélyes bábműsora nagy sikert aratott a gyerekek körében, míg Kardos-Horváth János kétszemélyes Hahó zenekarával előadott Földlakó című zenés gyerekműsor némi döbbenetet váltott ki a Kaukázus együttes munkásságával korábban még meg nem ismerkedett szülők körében. Különösen a Hol a rendőrség című daluk obszcén szavai keltettek megrökönyödést. Kolompos, Halász Judit, Alma együttes talán jobb választás lett volna, bár őket bizonyosan előbb „lekötötték” más városok gyereknap-szervezői.

A szkander bajnokságon kiderült, kinek az apukája a legerősebb, az erőfeszítés jutalma ízletes, grillezett egytálétel volt. A vasárnap estét a Kiende zenekarból ismert, volt Makám-os Bede Sarolta és Császári Gergely fellépése tette emlékezetessé népzenei alapokra építkező dzsesszes dalestjével.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.