Belföld

Pünkösdi gyereknap Pannonhalmán

Pünkösdhétfőn kalandtúrára, népszokások felelevenítésére és bodzaszörp-kóstolásra várják a családokat, kicsiket és nagyokat a Pannonhalmi Főapátság arborétumában és gyógynövénykertjében.

A kalandtúra 11 órakor indul az arborétumban, ahol egyéni és páros ügyességi játékokban tehetik próbára magukat a vállalkozó kedvű vendégek – mondta Baki László, a TriCollis Apátsági Tárlatvezető Iroda vezetője az MTI-nek.

A koradélutáni programok helyszínén, a gyógynövénykertben pünkösdi mesékkel szórakoztatja a családokat a mesemondó Bodza anyóka. A kézműveskedők is hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek az ünnepen: lúdtollal és tintával másolhatják le a pünkösdi evangéliumot, iniciáléval, sőt miniatúrával díszíthetik az alkotást. Majd az ünnep jellegzetes növényét, a pünkösdi rózsát formálhatják meg különféle anyagokból.

A kézműves foglalkozás különleges színfoltja lesz a Pannonhalma környékén egykor ismert néphagyomány felelevenítése. A résztvevők szentlélek-koronát készíthetnek papírból, emlékeztetve arra a régi népszokásra, amely Baráti és Nyúl községből származik.

Ezeknek a falvaknak a lakói a pünkösdi szentlélek eljövetelét úgy ábrázolták, hogy koronát készítettek, s virágsziromból, krepp papírból, kartonból lángnyelveket jelképező alakot ragasztottak, illetve varrták rá, utalva arra, hogy pünkösdkor a szentlélek lángnyelvek alakjában szállt le az apostolokra – idézte fel a hagyományt az irodavezető.

A programból nem maradhat ki a gasztronómia sem: a pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódó legfontosabb gyógynövényből, bodzából készült szörpöt kóstolhatnak a látogatók. A foglalkozások ingyenesek.

A program Kály-Kullai Rita orgonahangversenyével folytatódik. A fél 4-kor kezdődő koncerten Bach-, Pergolesi-, Gluck-, Schumann- és Vivaldi-művei szólalnak meg a Boldogasszony-kápolnában, közreműködik Varga Rita hegedűn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik