Belföld

Szudáni zsiráf költözött a Szegedi Vadasparkba

Az egy év tíz hónapos Atlant a csehországi Dvur Kralove-i állatkert speciális járművén tette meg az 1700 kilométeres utat párizsi szülőhelyéről.

Veprik Róbert igazgató elmondta: Atlant a nemzetközi tenyészprogramban került Magyarországra. A látogatók a karanténidőszak leteltét követően figyelhetik majd meg a tavaly átadott zsiráfház kifutójában.

Atlantot Zdenek Bárta, a Dvur Kralove-i állatkert munkatársa szállította Szegedre. A különleges állatokra specializálódott szakember már évek óta foglalkozik zsiráfok szállításával, háromtengelyes, fűthető, változtatható magasságú, speciális utánfutójával. Eddig csaknem négyszáz hosszú nyakú állatot utaztatott Európa városai között. A zsiráfokat a gyakran több ezer kilométeres út során is figyelemmel kíséri, az utánfutóba videokamerát is szereltek.

Szegeden 2011 tavaszától három zsiráfbikát neveltek. Egyikük, Nuru azonban néhány nappal karácsony előtt egy gyors lefolyású bakteriális fertőzésben elpusztult. Atlant érkezésével azonban újra teljes a bikacsapat.

Az igazgató közölte: a zsiráfok alapvetően csapatban élő állatok, így a három hím is békésen együtt nevelhető, csupán éjszakára különítik el az állatokat, nehogy valamilyen hirtelen zajtól megriadva összeverekedjenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik