Belföld

Magabiztosan veri a Jobbikot az MSZP

A Fidesz és az MSZP támogatottsága nem sokat változott májusban. A szocialisták most egyértelmű második helyezettek.

A Századvég legújabb felmérése szerint csak hibahatáron belüli mozgások tapasztalhatók a politikai erőtérben. A kormánypártok őrzik vezető pozíciójukat. A Fidesz előnye az MSZP-hez képest továbbra is több mint másfélszeres mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében.

2012. május végén a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a részvételi hajlandóság az elmúlt hónaphoz képest nem változott.

A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya májusban kis mértékben csökkent, jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Május végén a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 24 százalék, az MSZP ebben a közegben 15 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 7 százalék, a Jobbiké 9 százalék. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága mindössze 3 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 41 százalékon, a szocialisták 25 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 17 százaléka adná voksát a Jobbikra, 9 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 4 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik