Belföld

Kétszáz kilósan is vidám Kádár

Szombaton lenne egy évszázados a gulyáskommunizmus atyja. Kádár János fehér mészkőből készült mobilszobrot kap képzeletbeli születésnapjára. Videoriport.

Derűs szobra készült Kádár Jánosnak születése 100. évfordulójára. A kétszáz kilós torzót Várhegyi György szobrászművész készítette, aki sok évvel ezelőtt saját maga is találkozott a az egykori pártfőtitkárral. Kádár érmet adott neki egy elkészített éremért cserébe – bonyolult történet.

A szobrászművész az írógépműszerészből lett politikus arcát először gipszből öntötte ki. Várhegyi szerint Kádár derűs ember volt, ezért a szája sarkában bujkáló mosoly. A szobron hatvan év körüli – a művész képzeletében ugyanis így él. Mikor elkészült, a gipszformát Várhegyi megmutatta a megrendelő, Kádár János Baráti Körnek. A körösök közül bár sokaknak tetszett, volt, aki idősebb, de olyan is volt, aki mosolygósabb Kádárt szeretett volna viszontlátni. A kész mű végül is idősebb nem lett, picit vidámabb talán.

Kádár János május 26-án, tehát most szombaton lenne száz éves. A róla elnevezett Baráti Kör ez alkalomból állít szobrot a kommunista politikus budapesti sírjánál. Nem is egy átlagos szobrot. Mivel egyelőre nem kaptak az állításhoz engedélyt, csak a szombati megemlékezésen éri majd Kádár kopasz fejét a tavaszi szellő – az esemény után ugyanis a Magyarországi Munkáspárt 2006 egyik párthelyiségébe (vagy valami annál is rejtelmesebb búvóhelyre) kerül az alkotás.
A mostani szoborrongálásokat tekintve ez nem is tűnik elhamarkodott lépésnek. A Baráti Kör budapesti elnöke az elmaradó szoborállítás kapcsán korábban az Indexnek azt mondta: „Ha meg is adták volna az engedélyt, sokan figyelmeztettek, hogy a jelenlegi politikai légkörben nincs értelme tartósan kint hagyni a szobrot”.

A Kádár-torzó alkotója szerint néhány emlékműnek sajnos ez a sorsa, bele kell törődni. Várhegyi György felemlegette, hogy 2007-ben már meggyalázta Kádár és felesége sírhelyét: kifeszítették a koporsóját és a csontjait elvitték. „Ez borzasztó” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik