Belföld

Befejeződtek az írásbeli érettségik

A pénteken befejeződött tavaszi érettségi írásbeli vizsgák rendben lezajlottak; az emelt szintű szóbelik június 7-én kezdődnek.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott összegzése szerint az írásbelik megszervezése során a hivatal munkatársai a vizsgázók számára 1.041.143 feladatlapot és CD-t csomagoltak be közel 38 ezer biztonsági fóliatasakba, és juttattak el 7.744 dobozban, időben a helyszínekre.

A csomagolás és a kiszállítás a több lépcsős ellenőrzési rendszer és az abban dolgozó hivatali munkatársak, szállítók, körzetközponti jegyzők és iskolaigazgatók pontos munkájának köszönhetően gyakorlatilag hibamentes volt – olvasható a kommünikében.

A pénteki vizsgákkal az érettségizők számára befejeződtek az írásbelik. A vizsgadolgozatok kijavítása után a vizsgázók saját iskolájukban megtekinthetik vizsgadolgozataikat és – amennyiben úgy találják, hogy az elbírálás nem a javítási-értékelési útmutató szerint történt – észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintű dolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységes: június 5. A középszintű dolgozatok megtekintési ideje az iskola döntésétől függően, ettől eltérhet.

Azok a vizsgázók, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek a vizsgára, a behívójukról, illetve az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított vizsgadolgozataikat. A megtekintés ideje számukra – a vizsga szintjétől függetlenül – szintén június 5.

Az érettségi vizsgák következő szakaszaként, az emelt szintű szóbeliket tartják, június 7. és 13. között. Ezalatt 36.868 szóbeli vizsgát tartanak, 148 vizsgahelyszínen, 2.454 tantárgyi bizottság előtt.

Az érettségizők emelt szinten 65-féle vizsgatárgyat választottak, ezen tárgyak mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei, fővárosi kormányhivatal  szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a kormányhivatalok közreműködésével juttatja el a három fős tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező kormányhivatal bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervező kormányhivatal megküld az illetékes érettségi vizsgabizottság részére.

Az emelt szintű szóbeliket követően június 18-ától 29-éig lesznek a középiskolákban a középszintű szóbeli vizsgák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik