Belföld

Tudomány és Humor – karikatúra-kiállítás Szegeden

Több mint negyven kiváló karikatúrát láthatnak az érdeklődők a Tudomány és Humor címmel meghirdetett országos karikatúrapályázat anyagából Szegeden.

Tandi Lajos művészeti író a kiállításról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a humor és a tudomány összekapcsolására az adta az alkalmat, hogy Szent-Györgyi Albert 75 éve vette át Nobel-díját. Idén így egymást követik a világhírű szegedi tudós munkásságát felidéző rendezvények. A pályázat kiírása során azonban nem kötötték meg az alkotók kezét, mégis a 36 alkotó által beküldött 120 mű jelentős része az egyetem egykori rektorához kötődik.

A zsűri elnöke kifejtette, a szakma nagy lelkesedéssel fogadta a pályázati felhívást, hiszen a karikaturisták számára évek óta nem rendeztek országos bemutatkozási lehetőséget. Az ismert magyar karikaturisták mellett fiatal pályakezdők és két határon túli művész alkotásai kerültek a szakmai zsűri elé.

A kurátorok végül 28 alkotó 43 rajzát válogatták be a tárlat anyagába. A rajzok között láthatók majd fiatal művészek munkái és a szakma nagy öregjeinek alkotásai is. A kiállítók között van Szűcs Édua, Léphaft Pál, Németh György, Gáspár Imre és Kelemen István is.

Tandi Lajos szerint a tárlaton szereplő karikatúrák meggyőzhetik szemlélőket arról, hogy humor és tudomány nélkül nem lehet élni. A zsűrizésben részt vevő Szekeres Ferenc grafikusművész úgy vélte, meglepően magas színvonalú, szakmai megjelenítésében is igényes, sokszínű anyag érkezett a pályázatra.

Rajzaikon a karikaturisták egy része a tudományt egyfajta rideg társadalmon kívüli szegmensként kezeli és ironizál vele, mások a társadalmon belüli ellentmondásosságot igyekeznek humorosan feloldani, sokan pedig a praktikus tudomány és a haszontalan művészet viszonyát boncolgatják beküldött alkotásaikon – mondta a Szegedi Tudományegyetem Rajz- Művészettörténet Tanszékének oktatója.

A tárlat megnyitóján egy fődíjat és hat különdíjat osztanak ki, és valamennyi elismerést átvevő művész megkapja a Szegedi Éremverde névre szóló Szent-Györgyi-érmét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik