Belföld

Reflexben: természetrombolás győri módra

Egymást érik a panaszos levelek a Reflex Környezetvédő Egyesületnél. A szervezet postaládájában a napokban újabb segélykérő írás landolt, mégpedig a gyárvárosi Tompa utcai kutyafuttató fáinak értelmetlen kiirtásáról.

A környezetvédők szinte naponta szembesülnek a lakók által megfogalmazott panaszokkal, amelyeknek legtöbbször van valóságalapja. Nemrégiben például az alábbi levelet juttatta el a szervezethez egy, a környezetéért aggódó győri , aki az elszomorító tényeket és mellékelt fotókat is közölt!

Gyárvárosban, a MOL kút mögött található (kutyafuttató) területének ÖSSZES fáját (nagyrészt egészségesek) kezdték el május 17-én kiirtani azzal az indoklással, hogy a helyére épülő beruházás (sportpálya, játszótér és kutyafuttató) kialakításához ez szükséges.
Felháborító, hogy életerős, 35-40 éves nyárfákat és egyéb lombos, tüdőtisztító és árnyékot adó kisebb mennyiségű erdőt kell kivágni egy állítólagosan a lakók érdekét szolgáló beruházás miatt. Természetesen a fák betegnek és életveszélyesnek lettek nyilvánítva, ezt határozatba is foglalták.

A képek azonban szerintem mást üzennek.

Kérdezem én: A LAKÓKKAL KI EGYEZTETETT? MIÉRT KELL KIIRTANI AZ EGÉSZSÉGES FÁKAT?”
(Név és cím az egyesületnél megtalálható.)


A Reflex Környezetvédő Egyesület a következőképp reagált a levélre:

Az ügy kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy azt utóbbi időben ugrásszerűen megszaporodtak az értelmetlen fakivágásokról szóló lakossági bejelentések. Ezeket csupán a fűnyírás elmaradásáról szóló hírek előzik meg. A fű nő, a fákat kivágják. Egyesületünk már több éve kezdeményezte, hogy a hasonló konfliktusokat elkerülendő, a város a fakivágásokat egyeztesse a város lakóival és a helyi lakóközösségekkel. Sajnos azóta sem történt előrelépés, marad a felháborodott lakók végső kétségbeesése és a kivágott fák szomorú torzója, hiszen a favágókkal kevesen vállalják fel a konfliktust, hogy megvédjék a fákat, ráadásul ők csak a kötelességüket teljesítik a városvezetés útmutatása alapján” – közölte a Győr24-el az egyesület.

Hogy pont kerül-e az „i” végére, és hogy az egészségesnek vélt fák végérvényesen gyökeret verhetnek-e városunkban, azt más-más érdekek döntik el, a beruházásoknak pedig valószínű a jövőben is menniük, épülniük kell!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik