Belföld

Kósa nekimegy a lakásbérlőknek

Kósa Lajos (kósa lajos, )
Kósa Lajos (kósa lajos, )

Debrecen polgármestere a bérlakások bérlőit könnyebben utcára tenné.

Kósa Lajos javaslata szerint a bérbeadó állam vagy helyi önkormányzat felmondhatná a szerződést, ha közérdekből szüksége van a bérlakásra, és felajánl legalább két, a törvényi előírásoknak megfelelő ingatlant a bérlőnek, ám az egyiket sem fogadja el.

A fideszes politikus csütörtökön nyújtotta be a parlamentnek a lakástörvény módosítására tett javaslatát. Arra szerinte a lakások és helyiségek bérleti szabályainak egységesítése, a bérlakásrendszer ellentmondásainak csökkentése, az önkormányzatok tulajdonában lévő helyiségek piaci alapú kezelése érdekében van szükség.

Kósa úgy véli, a jelenleg hatályos rendelkezések akadályozzák a bérlakás-építési programok megindulását. Szerinte jelenleg az önkormányzati lakások bérlőit kiemelt védelem illeti meg a felmondással kapcsolatban.

A felmondási szabályok mellett Kósa Lajos a cserelakás-felajánlásra vonatkozó rendelkezést is átalakítaná, mégpedig úgy, hogy a cserelakás megfelelőségénél a jövőben nem kellene figyelembe venni az ingatlanok településen és épületen belüli fekvését.

A kormánypárti képviselő megszüntetni javasolja továbbá az önkormányzati és állami tulajdonban lévő helyiségekre vonatkozó bérlői elővásárlási jogot. A megváltozott szabályok a törvény kihirdetését követő negyedik hónap első napján lépnének hatályba, az új rendelkezéseket pedig a hatálybalépéskor fennálló bérleti és használati jogviszonyokra is alkalmazni kellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik