Belföld

Nyirő József koporsójánál tisztelegtek

Számos tisztelője rótta le kegyeletét Nyirő József író ravatala előtt szerda délelőtt a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az író munkásságát délután konferencia idézi fel a Magyar Írószövetségben.

Az 1953-ban Madridban elhunyt íróra emlékezők délelőtt tíz órától helyezhették el virágaikat a koporsónál, amely előtt díszőrség is tisztelgett. Az első órában mintegy félszázan rótták le kegyeletüket. Boér Zoltán, az erdélyi író újratemetésének egyik szervezője szerint Nyirő József dédunokái is megjelentek a ravatalnál.

A Nemzeti Sírkertbe várhatóan kora délután érkezik a Magyar Írószövetség delegációja, amely a magyar írók nevében helyezi el az emlékezés koszorúit. Az írószervezet tájékoztatása szerint a delegációt Szentmártoni János, a szövetség elnöke vezeti, a küldöttség tagja lesz továbbá Vasy Géza irodalomtörténész, korábbi elnök, Tóth Erzsébet író, költő, Turczi István költő, Mezey Katalin, az írószövetség elnökségi tagja, Medvigy Endre irodalomkutató, Végh Attila költő, író, Szakolczay Lajos kritikus, szerkesztő, Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus, Erős Kinga, a szervezet titkára, Zsille Gábor költő, műfordító és Tari István költő, író is.

A ravatalnál délután három óráig helyezhetik el a koszorúkat az emlékezők, ezt követően a Magyar Írószövetség székházában konferenciát tartanak Nyirő József munkásságáról.

Az író földi maradványait április elején hozták Madridból Budapestre. A koporsót az eredeti tervek szerint a csütörtök reggel hatkor induló Boldogasszony-zarándokvonat szállította volna Romániába, ám a román vasúti igazgatóság bukaresti központja ehhez nem adta meg az engedélyt. A szervezők csütörtökre ígértek tájékoztatást, miként juttatják el a koporsót Székelyudvarhelyre, Nyirő József végső nyughelyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik