Belföld

Miniszterelnök-jelölt vagy pártmegmentő?

Bohács Zsolt időnként azzal ijesztgeti választóit, hogy Botka László polgármester azért aktivizálta magát pártjában, hogy 2014-ben miniszterelnök-jelölt lehessen.

A Best of Szeged eleve nem nagyon érti, mi a célja ezeknek a megszólalásoknak, hiszen a Szegedma.hu törzsolvasóin kívül más nem valószínű, hogy megijed ettől a perspektívától Szegeden. (És a Szegedma.hu lojális táborában egyébként sem fenyeget a veszély, hogy Botkát választanák akár polgármesternek, akár miniszterelnöknek.) A választópolgárok nagyobb része – és így a fideszes szavazók nagyon jelentős része – újraválasztotta és ismét újraválasztaná a polgármestert. Meglepő lenne, ha miniszterelnök-jelöltként másképp gondolkodnának róla. Ráadásul a magyar választó meglehetősen haszonelvű és ha Felcsút fejlődésére vet egy pillantást, éppenséggel érezhet abban is perspektívát, hogy szegedi embert választ az ország miniszterelnöknek.

Másfelől, ezzel Bohács lényegében felfele pozicionálja saját magához képest Botkát, mert azért azt egyikünk sem gondolja, hogy ha a Jóisten magához akarná szólítani Orbán miniszterelnököt, ő halálos ágyán Bohács doktorra hagyná a koronát, az ország vezetését. Ezzel Bohács csökkentheti a vele szembeni elvárást, elsősorban saját tábora felé tud magyarázattal szolgálni arra, hogy miért nem tudott átütő sikereket elérni az elmúlt másfél évben az önkormányzatban.

Az persze tény, hogy Botka a választmányi elnökség megnyerésével komolyabb formális pozíciót vállalt az MSZP vezetésében, bár ne legyenek kétségeink, korábban is jelentős politikusnak számított pártjában. Ez azonban a városi politizálás keretei között is értelmezhető szerepvállalás.

Ha visszatekintünk a 90-es választások óta eltelt időszakra, a sikeres városi polgármesterek pártjuk zsugorodását csak néhány ciklussal tudták túlélni, és még ezek a négy évek is súlyos kompromisszumokkal voltak terhesek. Akár volt MDF-es vagy SZDSZ-es polgármesterek karrierjét nézzük meg, az, hogy túlélték pártjukat, jelentős személyes teljesítménynek volt mondható, de nem kevés konfliktus forrásává is vált. Gémesi György gödöllői polgármester (ex-MDF) küzdelmei a Fidesszel nem igazán jelentenek boldog perspektívát egyetlen önkormányzati vezetőnek sem, és nem voltak konfliktusmentesek az SZDSZ-es polgármesterek MSZP-vel alkotott kialíciói sem.

A cikk folytatása itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik