Belföld

Brutális égzengéssel érkezett a vihar

Eső (eső,)
Eső (eső,)

Jégesővel tarkított heves zivatarokat hozott a délután. Továbbra is citromsárga figyelmeztetés van érvényben az egész országban.

Kora délután északkeklet felől dörgés és masszív villámtevékenység közepette megérkezett a szerdára beígért felhőszakadás. Az Időkép információi szerint néhol percek alatt, szinte a semmiből jelentek meg zivatarfelhők. Hatalmas eső zúdult a fővárosra és az északi megyékre. Jégeső is több térségben hullott – például Újpalotán, Kiskunmajsán és Balatonfüreden. Volt, ahol a hirtelen érkező vihar 5-10 fokos hirtelen hőmérséklet-csökkenést eredményezett.

A folytatásban is lehetnek hasonló záporok, zivatarok. Az eső folyamatosan terjed délnyugat felé, de országszerte számítani lehet még felhőszakadásra. A csapadékot viharos szél (90 kilométer/óra) és jégeső is kísérheti. Ezeken a területeken rövid idő alatt lokálisan, kis körzetekben 25-30 millimétert meghaladó csapadékmennyiség hullhat.

Szerda éjszakára az előrejelzés szerint megszűnik a csapadék, csütörtök délelőtt azonban ismét egyre többfelé várható zivatar, majd délután főként a nyugati és déli tájakon lehet csapadékra számítani.

Az OMSZ honlapja szerint csütörtökön 6 megye – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – kivételével érvényben marad a citromsárga riasztás az intenzív záporok miatt.

Már a tegnap sem volt semmi

A keddi viharban a Komárom megyében lévő Környén ötven ház károsodott a vihar következtében. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy a falu fölötti magaslaton kukoricát termesztenek, amely nem köti meg a talajt, így heves esőzéskor a vízzel együtt zúdul le a föld.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik