Belföld

Minden eszközt bevet a Jobbik az oligarchák ellen

Az ellenzéki párt minden követ megmozgat, hogy napirenden tartsa az "oligarchabizottság" ügyét. Készek az államfőhöz fordulni és nem riadnak vissza az utcai politizálástól sem, hogy így gyakoroljanak nyomást a kormányra.

A Jobbik múlt héten nyújtotta be a “Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság” felállításához szükséges – 82 ellenzéki országgyűlési képviselőtől származó – aláírásokat.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz házszabályellenesnek tartja a kezdeményezést. Közölte: támogatják, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága nyilvánítson véleményt az arról, hogy a javaslat tárgysorozatba vehető-e. Jelezte ugyanakkor, hogy a Fidesz szerint az országgyűlési törvény nem ad lehetőséget a vizsgálóbizottság felállítására, mivel a felvetett kérdések tisztázására más lehetőség is van, a képviselők például kérdést, interpellációt tehetnek fel.

A Jobbik “megütközéssel” értesült a Fidesz politikusainak nyilatkozatairól és elutasító magatartásáról. Az ügy alkotmányügyi bizottsághoz utalását “cinikus és méltatlan színjátéknak” nevezte, amellyel szerinte a Fidesz a parlament falai között akarja “elmaszatolni” a kérdést. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes szerint a Fidesz bebizonyította, hogy csak akkor tartja lejáratásnak és hajtóvadászatnak egy vizsgálóbizottság felállítását, ha az Fidesz-közeli ügyekben vizsgálódik.

A Jobbik úgy véli: a korrupció gyanúja végleg ráégett a Fideszre, így nem csak az ellenzéki, hanem a kormánypártoknak is fontos lenne tisztázni ezt a gyanút. Éppen ezért az ellenzéki párt minden eszközzel napirenden kívánja tartani a kérdést. Parlamenti eszközökkel, illetve az “utcai politizálás különböző eszközeivel” próbálják meg a kormány és a nyilvánosság figyelmét az ügyön tartani, illetve a köztársasági elnökhöz is fordulnak, hogy gyakoroljon nyomást a kormányoldalra.

A Jobbik szerint ha nem áll fel a vizsgálóbizottság, akkor súlyosan sérül a parlament kormány feletti ellenőrző szerepe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik