Belföld

Az Év rendőre: dr. Lukács János

Május elején az Év rendőre címmel tüntették ki dr. Lukács Jánost, Csongrád megye „főrendőrét”, aki az országban egyedüliként szolgál 15 éve főkapitányi beosztásban.

Éppen húsz éve, vagyis 1992 óta ítélik oda hazánkban az „Év rendőre” címet. Csongrád megyében ez idő alatt öt rendőr is méltónak találtatott arra, hogy átvegye ezt a kitüntetést, amit rendőrberkekben a legmagasabb szakmai díjként tartanak számon. Talán sokan emlékeznek még rá, hogy az első díjazott Csongrád megyei rendőr az a dr. Kószó Zoltán volt, aki Magda Marinkót fogta el.

Ezekről a tényekről is beszélgettem dr. Lukács János dandártábornokkal, aki immár 15 éve vezeti Csongrád megye rendőrségét. És aki május eleje óta az országban első főkapitányként mondhatja el, hogy az Év rendőre lett.

Csapatmunkában született sikerek

– Természetesen nagyon büszke vagyok erre a díjra, de hozzáteszem: nagyon sok ember munkájának, támogatásának köszönhetem, hogy elnyertem – mondta beszélgetésünk elején dr. Lukács János. – Így köszönetet mondok kollégáimnak, akik példamutató szolgálatukkal helyzetbe hoztak, de köszönetet mondok azoknak is, akik jelöltek a díjra, és azoknak, akik nekem adományozták. Külön kiemelném családomat, mert az elmúlt évek során mindig támogattak abban, hogy a munkámat a tőlem telhető legjobb szinten el tudjam látni.

Aki egy kicsit is ismeri dr. Lukács János, az pontosan tudja, nem az ilyenkor kötelező szerénység miatt fogalmazott így. Jómagam többször beszélgethettem már a tábornokkal, aki minden alkalommal kihangsúlyozta: a rendőri munka, legyen sikeres vagy éppen kudarcot hozó egy-egy ügyben, közös teljesítményt, csapatmunkát takar. Amit dr. Lukács János szerint csakis törvényesen, szakszerűen, tisztességesen szabad végezni. Ezzel a jelszóval kezdte meg főkapitányi munkáját tizenöt évvel ezelőtt, és ezt tartja szem előtt ma is.

De mielőtt rátérnénk a konkrét eredményekre, szóljunk arról az életútról ami az Év rendőre címig vezetett. Lukács János 1954-ben született Hódmezővásárhelyen, 1981 óta nős, felesége pedagógus, három gyermekük van. A kiváló kézilabdásként híressé vált fiatalember 1972 és ’74 között a Hajdú-Bihar megyei rendőrségen dolgozott polgári alkalmazottként, és 1982 óta teljesít szolgálatot a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon, abban az évben szerzett jogi diplomát a JATE-n, majd 1985-ben sikerrel diplomázott a rendőrtiszti főiskolán is. A ranglétrát végigjárva volt beosztott vizsgáló tiszt, csoportvezető, kiemelt fővizsgáló, osztályvezető, a főkapitány bűnügyi helyettese, majd bűnügyi igazgatóként tevékenykedett. 1997 őszétől kinevezett főkapitánya Csongrád megyének. Fontos megjegyezni: dr. Lukács János immár húsz éve tanít a Szegedi Tudományegyetem jogtudományi karán, emellett tagja a záróvizsga és a jogi szakvizsga bizottságnak is.

Arab-roma csaták, felrobbantott Mercedes

Ebből a nagyon hivatalosnak tűnő életrajzból több dolog nem derül ki. Például az, hogy Lukács tábornok bátor ember. Nem is kicsit. Főkapitányi megbízatásának átvételekor a Kálvária téri arab-roma csatározás híre borzolta a szegediek idegeit. Annak a napnak hajnalán, amikor Csongrád megye közgyűlésének képviselői előtt ismertette programját, terveit az egyik autókereskedés udvarára kézigránátot dobtak. A főkapitányi kinevezését megelőzően néhány nappal pedig a József Attila sugárúti Delhi bár előtt robbantottak fel egy Mercedest.

Ilyen előjelek után alighanem sokan átgondolták volna, belevágjanak-e a Csongrád megyei rendőrség irányításába, vagy inkább békésebb polgári foglalkozás után nézzenek. Dr. Lukács János egy percig sem kételkedett abban, hogy ha kellő elszántsággal, erővel nekirugaszkodik új munkájának, sokkal békésebb vidéket teremthet Csongrád megyében.

– Céljaim között megfogalmaztam a lakossággal rendszeresen és jól kommunikáló testület kiépítését, az embereket leginkább irritáló bűncselekmények gyors felderítését és megnyugtató bizonyítását. Gondolok itt az emberölésekre, az erőszakos jellegű, garázda, a közterületek és a szórakozóhelyek rendjét sértő bűnökre, mint ahogy a gépkocsi lopások, a lakásbetörések számának visszaszorítása is a kiemelt célok között szerepelt mind a 15 évben.

Ami pedig a sikert illeti: a Csongrád megyeieket képviselő megyei, városi, községi önkormányzati testületek mindig elfogadták a rendőrségi munkát elemző beszámolókat, a megye polgárai egyre többször dicsérő szavakkal keresik meg a Csongrád megyében lévő kapitányságokat, és gyümölcsöző kapcsolatot sikerült kiépíteni  több ország rendőrségével. A bűncselekmények felderítési eredményessége minden évben meghaladta az országos átlagot.  A főkapitányság minőségfejlesztő törekvéseit 2004-ben a IIASA SHIBA díj adományozásával ismerte el egy nemzetközi zsűri, és ugyanezt a díjat nyerte el 2011-ben a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség is – mondta el dr. Lukács János.

Rendőr-határőr „esküvő”

Mert ne feledjük: a határőrség és a rendőrség „házasságkötését” is Lukács tábornok vezényelte le 2008-ban, és mint a díj mutatja, kiváló eredménnyel. Így amikor a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkájára terelődött a szó, csak úgy röpködtek a számok jogsértésekről, bűnökről, hiszen immár Lukács tábornok közel kétezer fős csapatának az Európai Unió határának védelme is kiemelt feladata. És van mit védeni, ugyanis tavaly például 3258 tiltott határátlépést akadályoztak meg, ami 70 százalékos növekedés 2010-hez képest. Ez a Magyarországon összesen elfogott határsértő 53 százaléka. Az embercsempészek és határsértők elfogásában nyújtott teljesítmény alapján egyébként az európai első hely Csongrád megyét illette meg.

A rendőrségi „részlegnek” tavaly 22 ezernél is több üggyel kellett foglalkoznia. Ilyen összegzés alapján Csongrádnál csak négy „fertőzöttebb” megye van az országban. Ám nem kell megijedni: a nagy szám abból adódik – mondta el dr. Lukács János -, hogy az ügyek nagy része, több mint 15 ezer, még 2010-ről, vagy még korábbról húzódott át, csak tavaly jelent meg a statisztikában. A közvéleményt leginkább felháborító legsúlyosabb bűncselekmények, az emberölések száma évek óta tíz alatt marad (tavaly 4 gyilkossághoz vonultak ki a nyomozók), és a gyilkosok szinte mindegyike már vagy jogerősen elítélve fegyházban ül, vagy előzetes letartóztatásban várja ügyének elbírálását.

Főnökök és beosztottak

Mivel ez a cikk a tábornok úrról szól, több hivatalos adattal nem is fárasztanám az olvasót. Inkább következzék egy érdekesség: miközben dr. Lukács János Csongrád megye rendőrségét vezette, megszámlálni sem könnyű, hány országos főkapitánytól köszöntünk el. Lukács ezredest még az azóta elhunyt Forgács László nevezte ki, majd jött Orbán Péter, Salgó László, Bene László, Bencze József, és ma Hatala József rendőr altábornagy a főnöke. Lukács tábornok mindegyikükkel jó munkakapcsolatot alakított ki, mint ahogy saját beosztottaival is erre törekedett. A főnök – beosztott viszony a jól végzett munka egyik záloga, tartja Lukács tábornok. Aki a jövő legfontosabb feladatai között a még felderítetlen bűnügyek megoldását, a közterületek rendjének, biztonságának megőrzését, a közlekedési morál javítását jelölte meg, kiemelve: a jövőben is olyan eredményesen akarják a schengeni határt védeni, mint azt eddig is tették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik