Belföld

Tüntetnek a Malév volt dolgozói

malév (malév, )
malév (malév, )

Demonstrációt tartanak kedden a szaktárca előtt a Malév érdekképviseletei, volt dolgozói.

Tisztességes eljárást követelnek a légitársaság felszámolásakor. Többen ugyanis 35-38 év munkaviszony után négyszáz-hatszázezer forintos végkielégítést kapnak a nyolc-tíz millió forintos járandóság helyett – írja a Magyar Hírlap. A Hunalpa, Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének alelnöke a lapnak azt mondta, hogy nagy a káosz a Malév felszámolása körül.

Február huszadika óta akadozik a pénzek időbeni kifizetése, és van, aki még a felmondási papírját sem kapta meg. Demeter Csaba közölte, nem tudják, hol tart a felszámolás, a vagyonfelügyelő mit végzett eddig. Követelik azt is, hogy tételesen számoljon be a végelszámoló arról, eddig mit végzett, s ne mindig a bérgarancia-alapra hivatkozzon.

A légitársaság egykori 2600 dolgozója közül a legtöbbeknek nem sikerült új munkát találniuk, leginkább a földi személyzet van reménytelen helyzetben – írja a lap.

Kedden utalják az áprilisi bérét

A légitársaság hétfői tájékoztatása szerint a cég február 3-i leállása után megkezdődött a Munka törvénykönyve szerinti csoportos létszámleépítés, amely 1021 munkavállalót érint. A munkavállalók januári és februári bérét még a Malév fizette, de a márciusi bérekre a cégnek már nem volt elég pénze. A Malév nem tudott fedezetet biztosítani az áprilisi követelésekre sem, amelyben már a felmondási időre járó keresetek, végkielégítések is megjelentek, így ezt is a Bérgarancia Alap terhére kellett lehívni. Ezeket fizetik május 22-én.

A bérgarancia korlátból fakadóan azonban az alap, az esedékes áprilisi követeléseket a dolgozók mintegy 85 százalékánál már csak részben tudta fedezni, ennek megfelelően esetükben az eddig ki nem fizetett és ezután esedékes kifizetésekre a Bérgarancia Alapból további forrás nem áll rendelkezésre. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a parlament honlapján olvasható írásbeli válaszában jelezte: az áprilisi fizetések kifizetésén túl további 500 millió forint áll majd rendelkezésre az alapból a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos járandóságokra.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik