Belföld

Pintér elismerte: van gyermekprostitúció

pintér-sándor(i) (pintér sándor, belügyminiszter, )
pintér-sándor(i) (pintér sándor, belügyminiszter, )

A rendőrség nagy energiákat fordít a prostitúció, és kiemelten a gyermekprostitúció hátterének a felderítésére.

A rendőrség mellett az önkormányzatok szerepét emelte ki a belügyminiszter az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága előtt. Pintér Sándor emlékeztetett, 14 éve a törvény szerint ki kellene jelölni a türelmi zónákat, de ennek a települések nem tesznek eleget. A tárcavezető reméli, hogy a gyermekprostitúció elleni harcot segíti majd a nemzetközi összefogás.

Ez fordulatnak tekinthető, hiszen korábban a belügyminiszter úgy vélte: azért nincs is szükség rendészeti programokra a gyermekprostitúció visszaszorítására, mert gyakorlatilag ez a jelenség nem létezik Magyarországon. Pintér Sándor így reagált, amikor a fiatal prostituáltak érdekében Ékes Ilona fideszes képviselő megkereste. Akkor azt mondta: 18 év alatti prostituáltat a nagyobb városokban évente csak kettőt állítanak elő, egyre több fiatal lány árulja ugyan a testét, de anyagi haszonszerzésből.

Erre petíció lett a válasz. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom „10 pont a gyermekprostitúció ellen” címmel tiltakozott a belügyminiszteri kijelentés ellen, amely szerint a kislányok önként választják a prostitúciót. Az aláírók szerint a gyermekprostitúció nem szabad választás, hanem súlyos kényszer.

Több kormánypárti és ellenzéki képviselő a kistelepülések közbiztonsági helyzetéről kérdezte a belügyminisztert, aki ezúttal is az önkormányzatoktól visszakapott kérdőívek eredményeire hivatkozott, amelyek szerint érzékelhetően javult a közbiztonság. Azt hangoztatta, hogy a bűnözés társadalmi jelenség, visszaszorításában nem csak a rendőrségnek vannak feladatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik