Belföld

Matolcsyék korlátoznák a készpénzforgalmat

Maximum 5 millió forintos készpénzmozgást engedélyezne a vállalkozások között havonta és szerződésenként egy most benyújtott törvényjavaslat. Ha elfogadják, akkor 2013. január 1-jén lép hatályba az új szabályozás.

A fekete és szürkegazdaság visszaszorítása érdekében a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett vállalkozások 2013. január elsejétől egy naptári hónapban egy szerződés alapján legfeljebb 5 millió forint értékben teljesíthetnek készpénzszolgáltatást – mondta a javaslat parlamenti vitájában Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

Ha elfogadja a parlament a változtatást, akkor is kellő felkészülési idő áll majd a cégek rendelkezésére, és az összeghatárt viszonylag magasan állapították meg, ezért nem várható komoly probléma. Mivel szerződésenként és havonta érvényes a korlátozás, ezért a folyamatos teljesítésű ügyletek esetében sem várható fennakadás – közölte az NGM.

A vállalkozások közötti készpénzforgalom korlátozása szakmai körökben évek óta ismert javaslat, amely sok szakember szerint eszköze lehet a feketegazdaság visszaszorításának, és a gazdasági folyamatok átláthatóbbá tételének.

A korábbi években több alkalommal jogszabályi formában is megjelent hasonló célú szabályozás, de a most javasolt korlátozás bevezetése alapvetően különbözik az eddigi kísérletektől – olvasható a tárca közleményében.

A NGM kommunikációs titkársága szerint 2009-ben a korlátozás bevezetése kellő felkészülési idő biztosítása nélkül, és “átgondolatlanul alacsony összeghatár (250.000 forint) megállapításával történt”. Emiatt a kívánt célt a korábbi szabályozás nem érhette el, és mivel indokolatlanul korlátozta a vállalkozások pénzforgalmát, ezért a hatálybalépését követően nagyon rövid időn belül hatályon kívül helyezte a parlament.

A korlátozás kijátszását gátolja az a szabály, amely szerint egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni az egyes szerződéseket abban az esetben, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek azért kötöttek több szerződést, hogy a korlátozás megsértését leplezzék derül ki az NGM közleményéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik