Belföld

Harkány elűzné az ördögöt

harkány (harkány címer)
harkány (harkány címer)

Kikerülhet az ördög figurája Harkány címeréből, a baranyai fürdőváros önkormányzata a lakosságtól és egy címerszakértőtől vár ötleteket az új emblémához.

Az Új Dunántúli Napló úgy tudja, az ördöggel való “leszámolásban” egy helyi hívő közösség és vezetője jár élen, a vallásos harkányiak nem nézik jó szemmel, hogy mivel a figura helyet kapott a címerben, minden hivatalos harkányi iraton, táblán szerepel.

A helyi képviselő-testület a napokban döntött arról, hogy a témában kikéri a lakosság és egy heraldikus véleményét, bár Imri Sándor független polgármester jelezte: nem biztos, hogy most ez a legnagyobb problémája a városnak.

Az ördög húsz éve központi figurája Harkány címerének és a Harka-legendához kapcsolódóan került be az emblémába. A történet szerint az ördögnek egy környékbeli özvegyasszony szépséges lányára, Harkára fájt a foga. Az özvegy lánya kezéért feltételül azt szabta, hogy Lucifernek kakasszóig fel kell szántania a Szársomlyót.

Amikor az asszony látta, hogy az ördög jól halad, cselhez folyamodott. Még napfelkelte előtt maga kezdett kukorékolni, a környék kakasai pedig folytatták. Az ördög szégyenében toppantott, megnyílt alatta a föld, és visszament alvilági birodalmába. Ahol eltűnt, ott tört fel a híres harkányi gyógyvíz – idézi fel a legendát a baranyai napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik