Belföld

A Fidesz kizárná a “vadbarmokat”

A magyarországi választóknál is bevezethetik az előzetes választási regisztráció intézményét.

Vezető fideszes politikusok a Népszabadság munkatársának nyilatkozva elmondták: „nem kis esélyt” láttak rá, hogy már a 2014-es választások előtt is lesz előzetes regisztráció. “Ez intellektuális cenzus lenne” – fogalmazott a lapnak egy fideszes elnökségi tag, hangsúlyozva: a választási eljárási törvényt még nem vitatta meg a párt vezérkara, így arról egyelőre nem tudható konkrétum.

Az előzetes regisztráció Magyarországon már az 1920-as években is működött, és az Egyesült Államokban is létezik. Mivel a választások napja előtt meghatározott idővel kellene regisztrálni, ez azt feltételezi, hogy azok járulnak az urnákhoz, akik józan, tudatos megfontolások alapján voksolnak a nemzet jövőjére, „és nem a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok” – fogalmazott az egyik fideszes politikus.

A Népszabadság forrása arra is felhívta a figyelmet, hogy az előzetes regisztráció kizárólag pontos nyilvántartás mellett működőképes. Azt a kormánypárti képviselők általában tévedésnek minősítették, hogy az előzetes regisztrációval a kis pártok veszítenének szavazókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik