Belföld

Siófok visszaállítja a Horthy-emlékművet

Károlyi Mihály Kossuth térről eltávolított szobra a felújítás után Balatonszéplakra kerül, Horthy István emlékművét pedig közadakozásból visszaállítják a régi helyére.

Kapcsolódó cikkek

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész ragaszkodott ahhoz, hogy alkotását a szülővárosa, Siófok fogadja be. A szobor Balatonszéplakon egy lebontott víztorony helyére kerül. A költségeket a budapesti Kossuth tér átalakításának büdzséjéből fedezik – ismertette a képviselő-testület döntését Balázs Árpád polgármester.

Hozzátette: Károlyi Mihály személyével nem foglalkoznak. A polgármester azt mondta, a szobor befogadásának nincs ideológiai üzenete, úgy tekint rá a város, mint egy neves művésznek, Siófok díszpolgárának embert ábrázoló művészeti alkotására, amelyet meg kell őrizni.

Siófok vezetése döntött arról is, hogy társadalmi adakozásból megpróbálják megtalálni Kisfaludi Strobl Zsigmond Horthy István-emlékművének maradványait, és rekonstruálni, majd eredeti helyére visszahelyezni.

Balázs Árpád elmondta, azért döntöttek így, mert az Ad astra néven ismert, a “csillagok közé szálló fiúról” szóló alkotás művészetileg értékes, továbbá Horthy István is kötődött Siófokhoz. Halála után az első emlékművét is ott állíttatták fel. A második világháborúban három hónapig folytak a harcok Siófoknál, és akkor a szobor is megsérült.

Arra csak egy Karinthy Ferenc-novella utal, hogy a szobor részei a föld alá kerültek – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, a képviselő-testület döntésének nem politikai, hanem helytörténeti szempontból van jelentősége. Kisfaludi Strobl Zsigmond Ad astra című alkotásának rekonstruálásához a mű bronzváltozata rendelkezésre áll, a Kerepesi úti temetőben ma is látható a szobrász síremlékén.

Horthy Miklós idősebb fia, Horthy István kormányzóhelyettes, repülő főhadnagy 1942. augusztus 20-án Ukrajnában – tisztázatlan körülmények között – repülőgépével lezuhant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik