Belföld

Nézze meg a Baross híd pusztulását!

Utoljára több mint 30 éve újították fel, a naponta közel 17 ezer járművel terhelt Baross hidat. Így talán nem meglepő, hogy Győr központi átjárójának a szerkezete elkeserítő állapotban van.

A XIX. század végén építették a kisalföldi megyeszékhely egyik legforgalmasabb csomópontját a Baross hidat. A kétsávos, járdával kiegészített átjárót utoljára 1980-ban renoválták némileg, akkor huzamosabb ideig, több hétig le is zárták az utat. Azóta viszont semmi változás nem történt a Városháza mellett ívelő szerkezettel, talán csak annyi, hogy a gyalogos forgalom közlekedését segítő lépcsőket nemrégiben helyrepofozták.

2003-ban 650 millió forintra becsülték a felújításhoz szükséges ráfordítás összegét. Alig 4 év elteltével aztán, 2007-ben már 800 millió és 1 milliárd forint között mozgott a rekonstrukció büdzséje. Persze csak képzeletbeli büdzséje, hiszen kézzel fogható keret nem volt és azóta sincs a felüljáróra. A tervek nem szültek eredményt, és ahogy az a képeinken is jól látszik, a híd napról napra elkeserítőbb látványt fest a történelmi belvárosban.

Rozsdás huzalok, málladozó vakolat, hiányos betonszegély – csak néhány a szembetűnő problémák sorából.

Hogy mi lesz a Baross Gábor nevével fémjelzett híd sorsa nehéz megjósolni, hiszen átépítésének és bontásának máig nincs realitása, de ha a szakemberek és az önkormányzat rövid időn belül nem szán a felújításra, akkor komoly problémák is adódhatnak.

Korábban a Magyar Közút Zrt. is nyilatkozott a híd állapotáról és sorsáról. Cikkünket itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik