Belföld

Íme a Szegedi Nemzeti Színház új évadja

24.hu
24.hu

2012. 05. 21. 08:52

A következő évadban többek között a Bánk bánt, a La Mancha lovagja musicalt és a Rigolettót játsszák a Szegedi Nemzeti Színházban.

Felújítási munkálatok miatt valamivel rövidebb évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház emiatt kisebb nézőszámot könyvelhetett el, a jegybevétel azonban így is meghaladja a tavalyit – összegezte a hamarosan záruló idényt Gyüdi Sándor igazgató a pénteki társulati ülésen.

Mint mondta, az évadban 338 előadást tartottak. A színházban 70 művészeti programot láthattak a nézők, ez hetente két különböző művészeti munkát jelentett. Bár valamivel kevesebb volt a nézőszám, a bevétel a tavalyi 132 millióról 141,5 millió forintra nőtt.

A három tagozat – opera, próza és a Kortárs Balett – sikeres bemutatói mellett több közös produkció született, melyek rendkívüli érdeklődéssel futottak. Ezek közül a West Side Story 28 előadásban 15 ezer nézőt vonzott, így a tervek szerint tovább játsszák. Még ennél is nagyobb siker volt a Macskafogó, mely 41 előadásban 22 ezer nézőt nevetetett meg. A színészek átlagosan 80-90 előadást játszottak az évadban.

Macskafogó a Szegedi Nemzeti Színházban (szeged, nemzeti színház, macskafogó)
Az évad legsiekesebb darabja a Macskafogó lett
Fotó: Bozsó Krisztián

A nyári felújításról Gyüdi Sándor elmondta, hogy a város és uniós pályázat által finanszírozott 400 millió forintos korszerűsítés napokon belül elkezdődik. Ennek során elsősorban energetikai átalakítás zajlik majd. A pincében kazánokat helyeznek el, emiatt födémeket áttörve kéményt is építenek. A korszerűsítés során több mint száz nyílászárót is kicserélnek, de felújítják a légkeverő rendszert is, így a közönség számára is komfortosabb lesz a színház. A teátrum október 6-án a nemzetközi operafesztivál nyitóestjével tárja ki újra kapuit.

Juronics Tamás művészeti vezető a következő évadról szólva kiemelte: számos program várja a közönséget a 2012/2013-as évadban is, mely szeptember 28-án, a Kisszínházban kezdődik John Steinbeck Egerek és emberek című színművével. Ezt követően láthatja a közönség David Gieselman Kolpert úr című vidám színművét, valamint J.W. von Goethe és Peter Hacks A mundérvásárhelyi búcsú című vásári komédiáját. A kortárs szerzők közül Pozsgai Zsolt ír darabot Pipás Pista címmel, melyet január végén láthat a közönség, de új darabbal készül a Szegedi Kortárs Balett is Homo defectus címmel. Március 15-én a Katona József Bánk bán című tragédiáját láthatják a nézők, majd áprilisban Füst Milán Boldogtalanok című drámája zárja itt a bemutatókat.

A felújított Nagyszínházban október 6-án az Armel Fesztivál nyitódarabjával indul az évad. Még ebben a hónapban P.I. Csajkovszkij Diótörőjével a Kortárs Balett várja majd a gyerekeket. A West Side Story nagy sikere után november 16-án ismét musicalt láthatnak a nézők: a Dale Wasserman és Mitch Leigh jegyezte La Mancha lovagját. A gyerekeknek egy opera is készül, Ránki György Pomádé király új ruhája című művét január 13-án mutatják be. Februárban Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjét, míg márciusban Giuseppe Verdi Rigoletto című operáját állítják színpadra.

László Boldizsát, Nánási Helga, Geiger Lajos (László Boldizsát, Nánási Helga, Geiger Lajos)A Dömötör-díjátadón László Boldizsár és Nánási Helga a Rigolettóból, Geiger Lajos a La Mancha lovagjából adott elő részletet
Fotó: Bozsó Krisztián

Az évadzáró társulati ülésen átadtak több elismerést is. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját idén a prózai tagozat két művésze, Pindroch Csaba és Erdélyi Tímea vehette át. A szegedi operabarátok az évad énekesének Miks Adrienn operaénekesnek választották kiemelkedő művészi teljesítményéért. Az énekkari nívódíjat Börcsök Bálint érdemelte ki, az operatársulat tagjai pedig a Vaszy Viktor-díjat Nemes Rolandnak ítélték oda. A Szegedi Kortárs Balett tagjainak szavazatai alapján az Imre Zoltán-díjat Nyitrai Tímea vehette át. A prózai tagozat Makó Lajos-díját Erdélyi Tímea, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Vági Olga ruhafelelős kapta.

Felújítási munkálatok miatt valamivel rövidebb évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház, emiatt kisebb nézőszámot könyvelhetett el, a jegybevétel azonban így is meghaladja a tavalyit – összegezte a hamarosan záruló idényt Gyüdi Sándor igazgató a pénteki társulati ülésen.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.