Belföld

Estig vitáznak ma a parlamentben

parlamenti_patkó (országgyűlés, )
parlamenti_patkó (országgyűlés, )

Tucatnyi előterjesztést fogadhat el ma a T. Ház.

Tizenkét előterjesztést fogadhat el hétfői ülésén az Országgyűlés, míg további három javaslat esetében a módosító indítványokról döntenek. A képviselők kétszer is átírhatják az idei költségvetést, emellett új törvényt fogadhatnak el a közadatok újrahasznosításáról, továbbá jogszabályokat változtathatnak az igazságszolgáltatás gyermekbarátabbá tétele érdekében.

Büdzsé, sport és emléknap

Az ülés a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A határozathozatalokra ezúttal is az interpellációk után kerül sor, utána pedig mindössze három, korábban tárgyalni kezdett javaslat vitája folytatódik a kora esti órákban. A Ház két alkalommal is módosíthatja az idei költségvetést.

A határozathozatalok során az Országgyűlés több nemzetközi szerződés módosításához is hozzájárulhat. A képviselők ezek egyikével a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Magyarországon működő intézményeire és vezető tisztségviselőire is kiterjesztheti az ENSZ által biztosított kiváltságokat, mentességeket és könnyítéseket, egy további módosítással pedig azt a magyar és az új-zélandi kormány közötti megállapodást hirdethetik ki, amely a két ország turistáinak ideiglenes munkavállalását szabályozza.

Szintén a mai ülésen módosíthatják a fővárosi és kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényt, valamint kijelölhetik a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapját. A parlament ugyancsak kormánypárti javaslatra változtathat a sportról szóló törvényen úgy, hogy a 18 év alatti sportolókkal kötött sportszerződések csak a sportoló törvényes képviselőjének előzetes írásbeli beleegyezésével válhassanak érvényessé.

Háromnapos ülés

A Ház emellett Navracsics Tibor kezdeményezésére további törvényeket módosíthat a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósulása érdekében. A fenti módosítás mellett új tövényt fogadhatnak el a közadatok újrahasznosításáról.

Az Országgyűlés háromnapos ülést tart a héten. Kedden a pénzügyi tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról kezdenek tárgyalni a képviselők, csütörtökön a médiaszabályozást módosíthatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik