Belföld

Kiosztották a Dömötör-díjakat

A Szegedi Nemzeti Színház közönsége szavazata alapján idén is kiosztották a Dömötör-díjakat. Danis Lídiát és Pataki Ferencet választották meg a legjobb színésznek.

A Szegedi Nemzeti Színházban 14. alkalommal rendezték meg Dömötör-díjátadó gálát. A jelöltek luxusautókkal érkeztek a Forrás Hotelből a helyszínre,a hol a közönség tapssal köszöntötte őket. Az est kerettörténete a West (“East”) Side Story musicalre épült, háttérnak Kentaur díszletét használták. Szintén két banda csapott össze; a Rédei Roland vezette próza csapat, és a börkabátos Vajda Júlia által irányított opera banda.

Ők vezették a műsort, sokszor énekelve, sokszor egymással viccelődve. A legjobb jelmeztervező díját a Bosszúállók darabjaiért Molnár Zsusa kapta. Juronics Tamás vette át Kentaur nevében a Dömötör-tornyot tartó Szent Demetert ábrázoló szobrocskát, A legjobb háttérmunkás díját nem a közönség internetes szavazása döntötte el, hanem a munkatársak választották ki maguk közül.

– A színházban mindig szükség lesz azokra a szakemberekre, akik örökké a  takárásban dolgoznak– mondta a mikrofonba, szószék előtt állva Sulyok Erzsébet, a Délmagyarország főszerkesztője, majd a lepecsételt levél felszaggatása után Maláj Györgynek, a színház kulturális szerevezőjének nyújtotta át a díjat.

Maláj György, a 2011/12-es évad legjobb háttérmunkása
Fotó: Iványi Aurél

A tapsorkán után Nánási Helga és László Boldizsár adta elő a West Side Story-ból ismert erkélyjelenetet a Rigoletto dallamaival, csak ebben a történetben a hölgy megrémült a baseball sapkás, melegítőpulcsis udvarlótól, és inkább menekült volna előle. De végül minden probléma megoldódott, mikor Geiger Lajos belépett a színre és megtalálta szerelmét, Dulcineát, a László Boldizsár alakította férfiben.

A legjobb női mellékszereplő kategória nyertese Sári Éva, Gidró Katalin és Erdélyi Tímea között dőlt el. Végül a a virágot a Hedda Gabler dráma Elvstedné szerepéért a Szegedi nemzeti Színházból távozó, Erdélyi Tímea vehette át. A színésznő a heves taps után ránézett az órájára és megjegyezte, hogy este 8 előtt 7 perccel nagyon jól időzítették a díjat, ugyanis így mehet gyorsan a kelléktárba Bajnokok Ligája döntőt nézni. Persze nem tűnt el, több darabban is szerepelt, például Barnák Lászlóval A némafilmesből adták elő a bolondozós táncjelenetet. A Chelsea-Bayern meccsre Botka László is utalt megjegyezve, hogy külön Dömötör-díjat adna Elekes Zoltánnak, a gála főszervezőjének, “ha egyszer sikerülne az ünnepségről elszerveznie a döntőt”.


Erdélyi Tímea meglepettsége és öröme
Fotó: Boszó Krisztián

A legjobb férfi mellékszerepért járó elsimerést Somló Gábor, a West Side Story rendőre nyerte, aki édesapjának mondott köszönetet. –Egyetlen díjat kaptam eddig a 39 éves pályafutásom alatt, szívből örültem neki: a szakmai nyugdíjat. Nagyon köszönöm, aki rám szavazott, most már újra lesz kedvem színésznek lenni.

A legjobb táncosnak, két férfit (Finta Gábor, Czár Gergely) maga mögé utasítva Zsadon Flórát választották. Miután kimonóban Vajda Júlia, a Pillangókisasszony zenei betétei alatt egy kalóz (Pataki Ferenc) viszonzatlan szerelme miatt, egy kenyérvágó késsel öngyilkos lett, miközben csárdást táncolt mögötte Szonda Éva, a legjobb operaénekesnő Kovács Éva lett. A legjobb operaénekes Balczó Péter.


Vajda Júlia a Pillangókisasszony-paródiában
Fotó: Boszó Krisztián

Ezután következtek azok a kategóriák, melyeket az Oscaron is a legnagyobb várakozással járnak. Danis Lídia vette át meghatódottan a legjobb színészi alakításért a díjat. Hedda Tesman-t “élete legnagyobb szerepének tartja”. A darab beli férjét alakító Pataki Ferencet pedig a legjobb férfi főszereplőnek választották az internetes szavazók. A legjobb rendező-díját Balikó Tamás vehette át a Hétköznap örületekért.


Danis Lídia az év legjobb színésznője
Fotó: Bozsó Krisztián

A pulpitusra Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Botka László polgármester lépett, aki beszédében felhívta a figyelmet, hogy részben önkormányzati támogatásból, nyáron 400 millió forintból felújítják a színházat. Az épület fűtési és légtechnikai rendszerét korszerűsítik, kicserélik az összes nyílászárót, és kazánokat is beépítenek. Botka kislánya Székely László Kossuth-díjas díszlettervezőnek nyújtotta át a Dömötör-szobrot, aki Szegeden kezdte a szakmáját.
Nagyon sok szép emlék fűz Szegedhez, és remélem, míg élek, fogok is itt dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik