Belföld

Kinek állt útjában az olimpiai éremesélyes?

A nemzetközi sportbírósághoz fordul Ungvári Attila, a doppingbotrányba keveredett cselgáncsozó – mondta el elsőként a Hír24-nek Ruttner György, a sportoló ügyvédje. Attila ártatlanságát mindenki biztosra veszi, Nemzetközi Szövetség azonban hajthatatlannak tűnik.

Semmi értelme

Ungvári Attila aranyérmes dzsúdós tavaly év elején két versenyen is pozitív doppingmintát produkált, emiatt két évre eltiltották a versenyzéstől, de még az edzéstől is. Ez azt jelenti, hogy Attila nem indulhat Londonban sem, így persze esélye sincs érmet szerezni Magyarországnak.

A 2011 januári, bakui versenyen stanozolol nevű steroid foszlányait találták a szervezetében, az egy hónappal későbbi, budapesti versenyen viszont már további két tiltott szert találtak a mintájában, ráadásul akkora mennyiségben, ami egy lónak is elég lenne.

Attila értetlenül áll az eredmény előtt, a Magyar Szövetség is kiáll a sportoló ártatlansága mellett, sőt, még Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét is meglepte az eredmény, mint mondta korábban, a cselgáncs nem „doppingérzékeny” sportág.

A svájci sportbíróság előtt Ruttner György képviseli Attilát, aki azt mondta, életében nem volt még ennyire meggyőződve senkinek az ártatlanságáról. Ezt egyrészt Attila személyiségére, másrészt pedig arra alapozza, hogy Attila esetében a doppingolásnak semmi értelme nem lett volna. Szerzett pontjai alapján ugyanis Ungvári már tavalyelőtt benne volt a londoni olimpiai keretben, így ebből a szempontból, számára a két versenynek tétje sem volt.

Utolsó esély

Az ügyvéd szerint a nemzetközi dzsúdószövetség sem egészen biztos a dolgában, ám mivel az ellenőrző tesztek is pozitívak lettek, nincs más lehetőségük, mint eltiltani a versenyzőt. Más lenne a helyzet, ha lenne bizonyíték arra az egyébként masszív gyanúra, hogy valaki, tudta nélkül csempészte Attila szervezetébe a tiltott szereket – praktikusan italába, ételébe keverve.

A rendőrség indított ugyan nyomozást súlyos testi sértés miatt, de mivel ez végülis nem valósult meg, lezárták az ügyet. Az pedig nem büntetőjogi kategória, hogy egy reményteli sportolónak esetleg kettétörik a karrierje. Ruttner György szerint Attilának az az egyetlen esélye, hogy sikerül meggyőznie a lousanne-i bíróságot is az ártatlanságáról.

Igazi jófiú

Ungvári Attila tízgyermekes családból származik, egyik testvére, Ungvári Miklós szintén cselgáncsozó. Szüleikkel él még négy testvérük, de mivel édesapjuk egy baleset miatt mozgássérült lett, a pénzkeresettől a házimunkáig, gyakorlatilag mindent édesanyjuknak kell ellátnia. Nehéz körülmények között élnek, éppen ezért a család megélhetése szempontjából sem mindegy, hisz-e a bíróság a fiúknak. Ismerősei szerint Attila vérbeli sportoló, becsületes, igazi „jófiú”, elképzelhetetlennek tartják, hogy akár csak megforduljon a fejében az efajta csalás.

Primitív elkövetés

Az ügyvéd szerint három lehetséges indítéka lehetett annak, aki Attila szervezetébe juttatta a szteroidokat: az illető vagy segíteni akart Attilának, vagy ellenkezőleg, ártani neki, illetve elképzelhető  az is, hogy valaki az edzőjének akart ártani, tanítványa besározásával.

Segíteni már nem volt min, hiszen Attila akkor már biztos olimpiai induló volt. Ruttner György szerint az utóbbi kettő már csak azért is elképzelhetőbb, mert meglehetősen „pimitív” és direkt módon „adagolták” Attilának a szereket. 2010 november végén, a szarajevói versenyen Attila még tiszta volt. Alig több, mint egy hónapra rá, bakuban egy szer „foszlányait” találtak a szervezetében, egy hónappal később, Budapesten viszont már három szert is találtak, nagy dózisban.

Testvére miatt vizsgálták

A dzsúdóban nem három, hanem négy helyezettet (két bronzérmest) hirdetnek. Az aranyérmest automatikusan doppingtesztnek vetik alá, a többi három helyezetből sorsolás alapján választják ki, kitől vesznek mintát.

A budapesti versenyen Attila testvérével, Miklóssal került a döntőbe, ám, mivel Miklós lemondott az elsőségről, Attila lett az aranyérmes – mehetett is mintát adni.

Ruttner György szerint, az első hely „átadásával”, testvére nyilván nem küldte volna kötelező vizsgálatra Attilát, ha tudja, hogy tudja, hogy doppingolt, Attila pedig nyilván nem fogadta volna el a dobogó legfelső fokát a lebukás biztos tudatában.

CSI Baku

Az Attila szervezetében kimutatott tiltott szerek mindegyikére jellemző, hogy leginkább a felkészülési időszakban használják az érintett „sportolók”, éppen azért, hogy a versenyre kitisztuljon a szervezetük. Ebből következően minimum gyanús, hogy Attilánál közvetlenül egy verseny után találtak ilyen anyagokat, ráadásul, az ügyvéd szerint, szinte modellezhető az elkövető gondolkodása.

A tények alapján úgy fest, mintha az első, bakui versenyen, az elkövető adagolt volna X mennyiségű szert Attilának. Mivel a bakui verseny doppingeredményei csak több mint egy hónap múlva, a következő, budapesti verseny után készültek el, az illető azt hihette, eredménytelen volt a mennyiség. Ezért a budapesti versenyen már mintha biztosra akart volna menni: lórúgásnyit juttatott Attila szervezetébe, és már nem egy, hanem egyből három szert használt.

A Nemzetközi Szövetség szerint Attila gondatlansága is hozzájárulhatott a pozitív eredményéhez. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy nem őrizte elég gondosan a verseny alatt a kulacsát, így akár abba bárki beletölthetett bármit. Ruttner György szernt Attila kulacsa viszont az öltözőben volt elzárva, a szekrényében.

A leghosszabb hónap

Ruttner György szerint valamivel több mint egy hónap múlva lehet ítélethirdetés Attila ügyében. Az ügyvéd nagyon bízik a felmentésben, de ha netán elbuknának, már nincs több fórum, ahová fordulhatnak, így akkor már biztos, hogy Attila hiába készült becsületesen az olimpiára, nem lehet ott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik