Belföld

Lemondott a vásárhelyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke

Ajtai Éva mellett elnökhelyettese, Rostás Béla is távozott posztjáról.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint amennyiben egy települési nemzetiségi önkormányzati képviselő helye megüresedik, helyére a következő legtöbb szavazatot elérő jelölt lép. Ennek megfelelően a 2010-es kisebbségi önkormányzati választáson a következő legtöbb szavazatot elérő két jelölt lép a távozó két képviselő helyére. A két új képviselő hétfőn teszi le az esküt a helyi választási bizottság előtt, majd a hódmezővásárhelyi roma nemzetiségi önkormányzat testületi ülésén új elnököt és elnökhelyettest választanak.

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete április végén kezdeményezett törvénymódosítást annak érdekében, hogy a szándékos bűncselekményért, jogerősen börtönbüntetésre ítélt képviselők jogállása az ítéletet követően szűnjön meg.
Havasi Katalin, a Fidesz városi elnöke javaslatukat akkor azzal indokolta, hogy az a politikus, akiről bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el, méltatlanná válik a választók képviseletére.

Ajtai Évát 2012. április 16-án ítélte a Szegedi Törvényszék jogerősen sikkasztás miatt nyolc hónap, végrehajtásában két esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre, mert nem számolt el a várostól gyerekek nyári üdültetésére kapott támogatással.
A bírósági ítélet szerint a Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületének elnökeként is dolgozó Ajtai Éva gyerekek nyári üdültetésére vett át három részletben – céltámogatásként – mintegy kétmillió forintot a hódmezővásárhelyi önkormányzattól.

A több mint ötven gyerek 2008 júniusában el is utazott a Csongrád megyei önkormányzat balatonszárszói üdülőjébe, ahol napi háromszori étkezést kaptak. Az elutazást követően az elnök azonban nem egyenlítette ki a számlákat, és az önkormányzati támogatásból is csupán 245 ezer forinttal számolt el, a fennmaradó összeggel sajátjaként bánt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik