Belföld

Bevették a civilek a laktanyát

A felnőttek is legalább annyira - ha nem jobban – élvezték a légvédelmi rakétaezred nyílt napját, mint a gyerekek. A győri laktanyát szombaton ellepték a civilek.

Ritka alkalmak egyike, amikor nemcsak a katonák, hanem a nagyközönség előtt is megnyílik egy bázis kapuja. Nos, a győriek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy minden évben ellátogathatnak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájába, és közelebbről is megismerhetik azt, hogy hol élnek, mit csinálnak, és hogyan gyakorlatoznak a honvédek.

Idén jubilálunk, hiszen 10. alkalommal hívtuk meg a lakosságot a laktanyánkba, és bár az előző években is sokan felkerestek minket, úgy látom, most rekordot fogunk dönteni a látogatottságot illetően. 4-5 ezer főre számítunk, ami annak is köszönhető, hogy nagyon színes programokkal készültünk. Nem tudnék kiemelni egyet, hiszen a saját bemutatóinkon túl, a társszervezetek látványos gyakorlatai is kedveltek” – így nyilatkozott ottjártunkkor Könczöl Ferenc, a rakétaezred megbízott parancsnoka.

És valóban, szombaton a család minden tagja találhatott magának kedvére való programot, de talán idén is a járművek nyerték el leginkább a közönség tetszését, amibe akár fel, le, sőt, bele is mászhattak a bátrabbak. Így a páncélozott szállító harckocsi, a sebesült szállító autó, a Mistral légvédelmi rakéta és az SA-6-os is csúcsforgalmat bonyolított ezen a hétvégén. Az épületekben is katonáskodhattak egy kicsit a jó értelembe vett militarista rajongók, így a rakétaindító szimulátorral is lőhettek a látogatók.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően 2012-ben 2 órával meghosszabbították a nyitvatartást is, így mindenki kényelmesen bebarangolhatta a likócsi laktanyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik