Belföld

Tilos lesz szeszes italt árusítani éjszaka Balatonfüreden

24.hu
24.hu

2012. 05. 18. 11:33

Tilos lesz az üzletekben szeszes italt árusítani éjszaka június elsejétől Balatonfüreden, a vendéglátóegységeknek pedig kötelezően biztonsági őrt kell alkalmazniuk; a településen ezen a napon életbe lép a csendrendelet is.

A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadott rendelet szerint Balatonfüreden a szeszes italt is fogalmazó üzletek 22 órától 6 óráig nem tarthatnak nyitva; a korlátozás nem vonatkozik azokra az üzletekre, amelyekben a szeszes ital forgalmazását 22 óra és 6 óra között szüneteltetik. A szeszes ital árusításának szüneteltetéséről az üzlet üzemeltetője a vásárlókat köteles információs tábla kihelyezésével, általuk jól látható helyen tájékoztatni.

A tiltó rendeletet az év során december 31-én és január 1-jén nem kell alkalmazni, s az nem vonatkozik az önkormányzati alkalmi rendezvényekre és a vendéglátóipari egységekre.

Az új rendelet tartalmazza azt is, hogy a 22 óra és 6 óra között is nyitva tartó, szeszes italt is forgalmazó egység
üzemeltetője köteles gondoskodni a személy- és vagyonbiztonság fenntartásáról, a vendéglátóegység jellegéhez és befogadóképességéhez igazodó létszámú, szakképzett biztonsági személyek jelenlétével.

A képviselő-testület a rendeletben meghatározott magatartási szabályok megsértését tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak nyilvánítja; az elkövetőkkel szemben 50 ezer forintig terjedő pénzbírság (igazgatási bírság) szabható ki.
Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere az MTI-nek elmondta: a rendelet betartását a maga eszközeivel az önkormányzat ellenőrzi.

A polgármester a képviselők döntését azzal indokolta, a fiatal korosztályra jellemző, hogy eltolódtak a szórakozási szokások: a szórakozóhelyre éjfél körül érkeznek meg, azt megelőzően olcsóbb helyeken vásárolják meg a szeszes italt, s azt közterületeken, illetve a közforgalom számára megnyitott területeken fogyasztják el, ami se látvány, se más szempontból nem kívánatos dolog. A település vezetője bízik abban, hogy a nagy áruházak betartják a helyi rendeletet. “Szomorú lennék, ha a Balaton fővárosa azért lennénk, mert ide koncentrálódik ez a tevékenység” – kommentálta az elöljáró azt a hírt, miszerint az idei szezonban a Balaton “bulifővárosa” Siófok helyett Füred lesz, mivel újra megnyit a régen görögfaluként ismert szórakozóhely.

Balatonfüreden június 1-jén életbe lép a nyári csendrendelet is, melynek értelmében a pihenőt déli 12 és délután 3 óra között hétköznap is be kell tartani, s ebben az időszakban nem lehet a nyugalmat megzavaró tevékenységet végezni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

NEW YORK, NY - NOVEMBER 07:  Aretha Franklin performs on stage at the Elton John AIDS Foundation Commemorates Its 25th Year And Honors Founder Sir Elton John During New York Fall Gala - Show at Cathedral of St. John the Divine on November 7, 2017 in New York City.  (Photo by Nicholas Hunt/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.