Belföld

Fel a Püspökvár tornyába! Nyit az új látogatóközpont is

A Káptalandomb igazi turisztikai célponttá válhat a most elkészült fejlesztések révén. Látogatható többek között a Püspökvár tornya és a Bazilika-múzeum. A vendégeket a Zichy Ferenc Látogatóközpont fogadja.

A „Lébény- Győr-Káptalandomb komplex turisztikai attrakció fejlesztés” pályázat keretében, az Európai Unió 561 millió forinttal támogatta a 670 millió forintos beruházást. A felújítások során az eddig nem látogatható, értékes műemlék épületek válnak a nagyközönség által látogatható kulturális-turisztikai célponttá. Az épületek felújítását átfogó építészeti, művészettörténeti és régészeti kutatások előzték meg, számos rejtett értéket feltárva.

Dr. Pápai Lajos megyéspüspök kiemelte, Zichy Ferenc a török idők után az újjáépítés kiemelkedő alakja volt, nem véletlen hát, hogy a látogatóközpontot az egykori győri püspökről nevezték el. Hozzátette, a szakrális értékek bemutatásán túl csodálatos élményt nyújt a Püspökvár tornyából nyíló panoráma.

A Győri Egyházmegye beruházásában elkészült a lébényi Szent Jakab római katolikus templom homlokzatának és tetőszerkezetének megújítása, valamint a Szent Jakab Zarándokház kialakítása a régi műemlék plébániaépület felújításával.

Győrben, a Káptalandomb 11. szám alatti műemlék épületet újították fel és alakítottak ki benne a Győri Egyházmegye történetével foglalkozó múzeumot, a földszinten kegytárgyüzlettel. A Káptalandomb 13. számú épület a Látogatóközpont szíve, ahová megérkeznek a turisták. Az épületben információs központ kapott helyet, ahol a turisták a Káptalandombon található látványosságok látogatására vehetnek jegyet, valamint innen indulnak az idegenvezetések is.

A Székesegyház tornyától északra lévő kétszintes XIX. századi helyiség reprezentatív kiállító teremmé alakult át. A püspökvár tornya látogatható lesz a nagyközönség számára, mint kilátó pont. A torony tetejére vezető lépcső melletti toronyhelyiségekben kiállító termeket alakítottak ki.

A Káptalandombon olyan kincsek, zarándoklati célpontok találhatók, mint Szent László hermája, a Könnyező Szűzanya kép, vagy Apor Vilmos síremléke. Újdonságként látható a lovagkirály Szent László koponyacsontja alapján készült arcmása. A Püspökvár tornyába vezető úton magyar szentek, köztük László és István ereklyéit is felfedezhetjük.

Az avatáson a beruházást Széles Sándor kormánymegbízott méltatta, Simon Róbert Balázs alpolgármester pedig kiemelte, Győr ismét egy kiemelkedő idegenforgalmi kínálattal gazdagodott. A Zichy Ferenc Látogatóközpont május 22-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik