Belföld

Változatos programokkal ünnepel Szeged

Szeged 293 éve „a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként nyerte el a szabad királyi város címet.

A szegediek erre emlékezve május 21-én tartják a város napját, amelyet számos vidám és szórakoztató programmal ünnepelnek. Zászlófelvonással és a város legjobbjainak kitüntetésével kezdődik, majd híven az eddig évekhez, a hagyományos, jó hangulatú rendezvényeké lesz a főszerep.

Az ünnepségsorozat egyik kiemelt momentuma az immár XVIII. Szegedi Borfesztivál, amely május 18-27-ig várja a vendégeket a Széchenyi téren, emellett pedig a Gasztroudvar is csábítja a nézelődőket a Klauzál térre. Idén 120 borász portékája mellett pálinkát, édességet és különböző sajtokat is kóstolhat a látogató, mindezt pedig színes és változatos programokat hallgatva és nézve teheti még élvezetesebbé. A stílusok és fellépők között mindenki megtalálhatja a kedvére valót, hiszen igen széles skálán mozog a kínálat, az egyik legkiemelkedőbb előadó pedig a Kossuth-díjas ének- és mesemondó Berecz András lesz.

A szintén több éves múltra visszatekintő Hídivásár a megszokottak szerint a Belvárosi híd újszegedei végén hívogatja a látogatókat zenés, táncos mulatságokkal, kirakodóvásárral. A többnyire népművészeti rendezvények között számos gyerekprogram is helyet kapott, amelyek évről évre nagy népszerűségnek örvendenek a kicsik körében, így az idei vásár is remek program a családok számára.

Ha mindez pedig még kevés lenne, a Dóm téri kavalkád (május 25-27.) is elismert zenekarokkal, produkciókkal tiszteleg a város napja előtt. Míg máskor örül a zenekedvelő, ha egy együttes koncertjére eljut egy nap, a kavalkád első napján rögtön három produkció is várja a nézőt: a Pál utcai fiúk, a Heaven Street Seven és a Quimby gondoskodik a jó hangulatról. Szombaton a Molnár Dixieland Band és Balázs Fecó koncertjét hallgathatják meg, míg vasárnap a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány gyermeknapi programja foglalja le a legkisebbeket, a szülők pedig élvezhetik a Magyar Vista Social Club, a Fool Moon Acapella Együttes vagy a Budapest Bár játékát.

A részletes programot a városszerte több helyen is elérhető prospektusok tartalmazzák, az ünnepségsorozat minden eseménye ingyenes, a szórakoztatás mindenhol garantált, így már csak a látogatókon múlik, hogy melyik helyszínt választják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik