Belföld

Három év börtön a kötegyáni verekedőnek

bíróság (bíróság, )
bíróság (bíróság, )

Balogh Lászlót a Szegedi Ítélőtábla életveszélyt okozó testi sértés bűntettében marasztalta el, és ezért 3 év börtönnel és 3 év közügyektől eltiltással büntette.

2010. auguszt 20-án este és az azt követő éjszaka T. M. N. sértett barátaival Kötegyán község egyik szórakozóhelyén zártkörű baráti rendezvényt tartott. Hajnal 2 óra körül a társaság a borozó előtt az utcán énekelt és zenélt. Ekkor ért véget a kötegyáni diszkó, ahol a vádlott Balogh László a barátaival szórakozott. A vádlott – ki 8 általános iskolai osztályt végzett, segélyből és alkalmi munkákból élt, pártfogói felügyelet alatt állt a pártfogó felügyelőjétől egyébként csak arra kapott engedélyt, hogy 2010. augusztus 20-án éjfélig látogathat szórakozóhelyeket, de alkoholt nem fogyaszthat.

Mivel a szórakozást folytatni akarták, a vádlott és társasága ahhoz a borozóhoz ment, ami előtt a sértettek énekeltek. Itt a sértett és társasága egy ideig még zenét is szolgáltatott a hívatlan vendégeknek, majd hazafelé készülődtek. Az ittas állapotban lévő vádlottnak ez nem tetszett, ezért kötözködni kezdett a sértett társaságával, majd a sértettet kézzel is lökdöste.

Amikor a sértett rászólt a vádlottra, hogy hagyja őket békén, a vádlott könyökkel arcon ütötte a sértettet, aki ettől a földre esett. Fel akart állni, de a vádlott ekkor ismét könyökkel arcon ütötte, amitől a sértett újra a földre esett, fejét az aszfaltba ütötte, és elájult. A sértettet barátai a lakására kísérték, majd amikor állapota rosszabbra fordult, augusztus 22-én éjszaka édesanyja kocsival bevitte a gyulai kórházba.

Ott megállapították, hogy a megtámadott férfi olyan sérüléseket szenvedett, amelyek 8 napon túl gyógyulnak, és összességében közvetlen életveszélyes sérülés-együttesnek tekinthetők. Az idejében elkezdett szakszerű orvosi beavatkozás nélkül akár a sértett halála is bekövetkezhetett volna. A sérülések következtében maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás a sértettnél nem alakult ki – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek 2011. december 1-én, a Békés Megyei Bíróság Balogh László vádlottat, és ezért őt 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Egyben a bírság elrendelte a Gyulai Városi Bíróság által kiszabott és végrehajtásában 5 évre felfüggesztett 1 év 10 hónap börtönbüntetés végrehajtását is. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az indokláskor elhangzott, hogy az első fokon kiszabott büntetés – tekintettel az elkövetett cselekményre – inkább enyhe, mintsem súlyos lenne, így annak további enyhítése, mint azt a vádlott és védője kérte, szóba sem jöhetett.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik