Belföld

Harminchat utcát érint a fehérvári nagy felújítás

Az elmúlt évtizedek legnagyobb felújítási programját indítja el az önkormányzat.

Tíz kilométernyi út teljes pályás felújítása kezdődik meg Székesfehérváron. Az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése azokat az utcákat és városrészeket érinti, ahol a szennyvízcsatorna építés zajlott és zajlik ezekben a hónapokban. Az európai unió által támogatott csatorna-beruházás keretében csak sávos helyreállítás történne, de mint Cser-Palkovics András polgármester megerősítette: az önkormányzat több mint 80 millió forintos plusz forrás biztosításával teljes pályás úthelyreállítást végeztet – ezzel segítve az öreghegyi és környékbeli utcákban élők közlekedését.

Folyamatosan zajlanak annak a szennyvízcsatorna-hálózatnak az építési munkálatai, amelyre az európai uniótól nyert el támogatást Székesfehérvár és három környező település. A fejlesztés keretében sok útszakasz került felbontásra, ezek hónapok óta nehezen közlekedhetőek és megnehezítik az ott élők mindennapjait.

A lakossági jelzéseket is figyelembe véve Székesfehérvár az elmúlt évtizedek legnagyobb útfelújítási programját hirdette meg a Saára Gyula-program keretében. „A csatornázás befejezésekor tíz kilométernyi belterületi út teljes felújítását végezteti el a város, amire a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-n keresztül több mint 80 millió forintos saját forrást biztosítunk.” – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Így elmondható, hogy valamennyi olyan út, amelynél az útpálya alatt fut végig a most megépült csatorna, teljes szélességében felújításra kerül.

Nagyon régen volt ilyen mértékű teljes útfelújítás a városban. Az elkészült utcák közül a Béla út mellett szinte egész Kisfaludon megújultak az utcák és hasonlóan színvonalas teljes útrekonstrukció várható az öreghegyi utcákban is – mondta Bozai István városgondnok. „Nagyon köszönjük a lakóknak az eddigi türelmet. Azzal, hogy kibírtunk fél évet ezeken a nagyon rossz utakon járva, elértük, hogy a friss, új aszfalt nem fog beszakadni, megsüllyedni mert eléggé megtömörödött a töltés. Ha a télen nem nyitott és tömörödő szerkezet, hanem helyreállított burkolat lett volna akkor a süllyedés, ami sokszor problémát is okozott mind az aszfalt alatt történt volna meg.”

Vargha Tamás országgyűlési képviselő, megyei elnök azt a jelentős uniós támogatást emelte ki, mellyel Székesfehérvár, Pákozd, Pátka és Seregélyes még hiányzó csatornarendszere ki tud épülni. „Mindannyian jártunk már szennyvízberuházással érintett útszakaszokon, ahol a munkálatokat követően nem tették használható színvonalúvá ezeket az utakat. A mintegy 8 milliárd forintból megvalósuló szennyvízberuházás mellett Székesfehérvár Önkormányzata felvállalta, hogy ne csak részlegesen újuljanak meg ezek az utak – újabb bosszankodást okozva a közlekedőknek -, hanem a most a Béla úton látott minőségben, teljes szélességben kerüljön sor a felújításra.

Már a csatornázási projekt kezdetekor is felmerült, hogy az európai unió többségében a sávos helyreállítás támogatja – hangsúlyozták az érintett körzetek önkormányzati képviselői. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba éppen ezért büszke arra, hogy a város jelentős saját forrást rendel az útfelújításra és így egy minőségi, teljes pályás felújítás valósulhat meg az érintett utcákban. Ehhez képviselői keretükből ők is hozzájárulnak.

Az útfelújítások a Zsolnai és Nagyszombati úton kezdődnek meg elsőként. Ezt követi a többi utca. A munkálatok ütemezése a csatornaépítés előrehaladása alapján dől el. Erről Hullay Gyula projektmenedzser beszélt a sajtótájékoztató résztvevőinek.

Az elkövetkező évek legnagyobb feladata pedig a Fiskális út felújítása lesz – hangzott el a tájékoztatón. Hiszen itt a csapadékvíz-elvezetés, a járda kiépítés és számos egyéb járulékos feladat elvégzése után van értelme a teljes pályás felújításnak.

A felújításban érintett utcák Székesfehérváron:

Béla út, Rózsahegyi utca, Árvai utca, Korponai utca, Szakolcai utca, Tarnócai utca, Lőcsei utca, Dobsinai utca, Kriványi utca, Zsolnai út, Ruttkai utca, Csetneki utca, Lomnici utca, Nagyszombati út, Krasznai utca, Udvardi utca, Donát utca, Homonnai utca, Vereckei utca, Farkasdi utca, Újbányai utca, Késmárki utca, Szakolcai utca, Kőrösmezei utca, Dunaszerdahelyi utca, Dolovai utca, Eszéki utca, Privigyei utca.

Börgöndön: Fő utca, Gyümölcsfa utca, Katica utca, Köztársaság utca, Nádas köz, Gárdonyi utca, Kinizsi Pál utca, Tó sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik