Belföld

A vakság ne legyen gát a munkában

A megváltozott munkahely – HelloWork.hu címmel program indult a megváltozott képességű munkavállalók nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésének segítségére Magyarországon.

A program és portál bemutatására a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont Székesfehérváron a Gazdaság Házában.

Radetzky Jenő, a kamara megyei elnöke, akit miniszteri biztosként kért fel a gazdasági minisztérium elmondta: a kamara mindig is szerepet vállalt a gazdasági életen kívüli világgal, elsősorban a civil szférával. Számunkra fontos a gazdaság világa, de ezen belül is a megváltozott képességűek munkajoga, munkalehetőségei – zárta megnyitóját Radetzky Jenő.

Farnady Judit a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány képviseletében elmondta, hogy meglepődött, hogy a kamara milyen nyitott volt. Többen kérdezték, mi közünk van a megváltozott képességűekhez. Személyes kötődésünk is van, ami miatt speciális tudást gyűjtöttünk össze, majd oktató portált hoztunk e program segítségével létre, s eljutottunk az Alco Alapítványhoz és a városhoz, akik segítségével kerültünk a vakok és gyengénlátókhoz – emelte ki Farnady Judit.

Olyan együttműködésben gondolkoznak a Civil Centrumban, ami mindenkinek nyereséget hoz.

Szántó János Megváltozott munkahely – HelloWork.hu projektvezetője egy bemutató keretén belül kiemelte: olyan portált készítettek elő, amely akadálymentes mozgást biztosít a vakoknak is. De a vállalkozásokat is szeretettel várjuk, hogy megmutassuk, hogyan tudnak egy látássérültet fogadni. Ezt az országra is ki akarjuk terjeszteni, reméljük, a mutatóink is megfelelnek majd ennek – mondta a projektvezető.

Keresik a gazdasági szereplőket is, hogy együttműködjenek. Digitális olvasóprogramot fejlesztenek. A hálózaton keresztül a vakok is beléphetnek, állást kereshetnek. A Google-lal is tárgyalunk, hogy segítsenek nekünk, bár a nyílt forráskódú programjaik nem is annyira nyíltak, de reméljük, az idő segít – mondta Szántó János. Célunk ezen a portálon keresztül, gyors legyen az állásfeltöltés, illetve -keresés. A többi ismert közösségi portálokról is gyorsan be lehet jelentkezni ide, illetve a gazdaság szereplői is megjeleníthetik saját ajánlatait – foglalta össze Szántó János projektvezető.

Szokó Zsolt, a LÁRKE (Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete) vezetője vakvezető kutyájával érkezett, s mint érintett, a leghitelesebb felszólalóként említette: tengerentúli forrásokat kapcsol össze az említett program a LÁRKÉ-n keresztül. A jelenlegi kormány akkreditációs korlátokat állít elénk, de a LÁRKE mindent elkövet, hogy eljusson a program a célcsoportokhoz. Júniusban elindítunk egy programot a látássérültetek felé. A közelmúltban a Tesco alkalmazott egy látássérült fiatalt, aki azóta is ott van, s ez már óriási előrelépés számunkra. A CICE (Civil Centrum) vette a fáradtságot, és meg akart ismerkedni velünk, vakokkal. Ez példás, amit szeretnénk, ha a gazdaságszereplőire is ráragadna – fejezte be Szokó Zoltán.

Kocsaslijszki Gábor ötletgazda kiemelte: az ötlet annyi, hogy munkavállalókat és munkaadókat egy fedél alá hozni egy portál segítségével, nem kizárva, sőt segítve a megváltozott képességűeknek.

Mellesleg a LÁRKE egyik vak munkatársa (ügyvéd) Vácról jár dolgozni Székesfehérvárra, amit sok egészséges jogász nem tenne meg.

Az Alcoa képviselője megemlítette, hogy éveken keresztül próbált lehetőséget biztosítani a megváltozott képességűeknek, de nem találtak tíznél többet. Most esélyt látnak ebben a programban, ami előszűrőként működhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik