Belföld

22 éve nem betegség melegnek lenni

Az Amnesty International flashmobja ()
Az Amnesty International flashmobja ()

Budapesten egy közel tíznégyzetméteres színes szívet rajzolva üzentek azoknak a melegekenek, akiknek még védelmi terv kell egy felvonulás megszervezéséhez.

1990. május 17-én távolította el WHO (Egészségügyi Világszervezet) a betegségek nemzetközi osztályozórendszeréből a mentális rendellenességek közül a homoszexualitást. 2004 óta május 17-e vált a Nemzetközi Homo- és Transzfóbiaellenes Nappá (angol rövidítés: IDAHO). Ebből az alkalomból világszerte rendezvényeket tartanak helyi melegszervezetek az USA-tól kezdve Kínán át egészen Kongóig. Így történt Magyarországon is, ahol a budapesti Deák Ferenc téren rajzolgatással üzentek a magyarok a rigai melegeknek, akik minden évben csak komoly nehézségek árán tudják megszervezni a helyi melegfelvonulást.

Bár a legtöbb nyugati országban már szinte semmiben nem különbözik egy melegfelvonulás az év többi napján szervezett vonulásoktól, Bécstől keletre azért még inkább az erős rendőri védelem, a komoly méretű ellentüntetések és a tojászápor jelzi, hogy itt bizony a heteroszexuálisokat is nagyon izgatja a felvonulás.

A csütörtöki akción azonban egy darab rosszalló megjegyzés, vagy szitokszó nem hangzott el. Bár ehhez talán volt némi köze annak is, hogy a rajzolgatást Budapest központjába, a Deák térre szervezték, amely a turisták átjáróházának számít, így az érdeklődők között rengeteg volt a külföldi. A földön krétákkal kapirgáló színesruhások tevékenységét azonban élénk hazai érdeklődés is kísérte. Sokan megálltak, kérdezősködtek az esemény céljáról, volt, aki a felvilágosítás után krétát is ragadott.


Nézze meg az össznépi alkotást, kattintson a képre a galériáért!
Fotó: Neményi Márton

Átol Dorottya, a szervező Amnesty International kampány koordinátora a Hír24-nek elmondta, az esemény célja egyrészt a május 17-i világnapon a homofób bűncselekmények áldozataira való emlékezés, másrészt pedig a Pride előszele, üzenet és bíztatás azoknak a külföldi (elsősorban a Baltikumban élő) melegeknek, akik még mindig jelentős nehézségekkel kell megküzdjenek egy felvonulás kapcsán, akár a hatóságokkal, akár az ellenzőkkel. A hazai politikai pártok közül egyedül az LMP emlékezett meg közleményben a mai világnapról. Az esemény rendbontás nélkül, egy közel tíz négyzetméteres színes szívet maga után hagyva zárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik