Belföld

Vörös festékkel öntötték le a Horthy-szobrot

dániel_péter (Horthy-szobor, )
dániel_péter (Horthy-szobor, )

Az MTI szerint a vasárnap felállított alkotást helyi lakosok elvitték a helyszínről.

Vörös festékkel öntötték le szerdára virradó éjszaka a Horthy-szobrot a Somogy megyei Kerekiben. Mint arról a Szeged24 korábban beszámolt, Marton Lajos, az 570 lakosú somogyi falu független polgármestere arról számolt be, hogy a település öt független tagból álló testülete jóváhagyta a szoborállítást, ő maga nem támogatja, de elfogadja a testület többségének akaratát.

Mint mondta, Horthy Miklóshoz annyi köze van Kerekinek, hogy a kormányzó többször is vadászott a környékén. A Szántódról Kaposvár felé vezető úton, a település bejáratánál, egy szemétlerakó felszámolásával alakították ki az elmúlt években azt az autós pihenőhelyet, amelynek tavaly ősszel a Horthy Miklós tér nevet adta a település testülete. Oda kerül a csaknem két méter magas, fából faragott Horthy-szobor, Kücsön Norbert alkotása.

A rendőrség a helyszínen rögzítette a nyomokat. Az 570 lakosú település csütörtöki testületi ülésén tárgyalja majd az ügyet, bár többet nemigen tehet, minthogy polgárőrökkel is megpróbálja óvni a közterületeit – tette hozzá a polgármester. Korábban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a szoborállítás, amit az önkormányzati testület támogatott, megosztotta a falut.
Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István-Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, rendőrségi feljelentést tettek, és további jogi lépéseket is terveznek, egyebek között a keletkezett kár miatt.

A szobrot ők vették le a talapzatról a rendőri helyszínelést követően. A festéket higítóval leszedik róla, helyreállítják, majd hamarosan visszakerül az eredeti helyére. Mint kifejtette, elképesztőnek és egyben elkeserítőnek tartja, hogy ilyen megtörténhetett. “Rendkívül primitív cselekedet, ami minősíti az elkövetőt” – tette hozzá, hangsúlyozva, a vele egy nézetet vallók sosem tettek ilyet olyan történelmi személyiségeknek állított szobrokkal, amelyek dicsőítésével nem értenek egyet.
A klubrádio.hu közlése szerint Dániel Péter ügyvéd saját Facebook-oldalán számol be róla, hogy az éjjel vörös festékkel öntötte le Kerekiben a Horthy-szobrot, amelynek nyakába “Tömeggyilkos, háborús bűnös” feliratú táblát akasztott“.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik