Belföld

Orbán máris nemet mondott új miniszterének

Balog Zoltán azt kérte a kormányfőtől, csökkentse a tárcájához tartozó államtitkárságok számát, ő viszont éppen ellenkezőleg döntött, és megnövelte.

“Azt kértem miniszterelnök úrtól, inkább csökkentsük az államtitkárságok számát, de erre ő válaszként növelte, éppen annyival, amennyivel kértem, hogy csökkentse, tehát kettő államtitkárság érkezett a minisztériumba, a társadalmi felzárkózás ügye, valamint az egyházak, a nemzetiségek és a civilügyek” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tárca épületében tartott szerdai miniszteri értekezleten, amelyen Orbán Viktor kormányfő is részt vett.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a minisztériumban jelenleg 817-en dolgoznak, amelyhez az átszervezés után még 120-an csatlakoznak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból (KIM), ahová korábban az említett két államtitkárság tartozott. “Azt, hogy a 817-ből hányan hisznek abban, hogy jobb együtt, mint külön, ezt a kérdést most nem merném feltenni, de egy év múlva ha felteszem, szeretném azt az érzést átélni, hogy többen gondolják azt, mint most” – fogalmazott.

Beszélt arról is, abban bízik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – útmutató vállalkozásként – erőközpont lesz a kormányzaton belül a nemzetgazdasági és a közigazgatási tárca mellett.

Az új tárcavezető az értekezletet megnyitó köszöntőjében azt mondta, korábbi munkahelyéről, a KIM-ből nézve – ahol társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár volt, a területet ugyanakkor Emmi-vezetőként is felügyeli majd – komoly munka és komoly teljesítmény rajzolódott ki az erőforrás minisztériumban.

Véleménye szerint az Emmi munkájának folytatásban a kérdés az, hogy “mindenki magányos farkasként” küzd a több pénzért, a jobb szabályozásért és érdekérvényesítésért, vagy “megpróbálunk úgy gondolni saját magunkra és úgy is működni, hogy egy nagyobb egység részei vagyunk”.

A tárca átkeresztelésének – Nemzeti Erőforrás Minisztériumról Emberi Erőforrások Minisztériumává – Balog Zoltán szerint az az üzenete, hogy mi az, ami köré szervezik a munkát, ez pedig nem más, mint az emberi erőforrás, amelynek jó állapota nélkül nem lehet sikeres egy ország. Megjegyezte egyébként, hogy az átnevezés nem járhat plusz költséggel, ugyanis például csak a régi levélpapírok, névjegyek elfogyása cserélhetik azokat újra.

Balog Zoltán beszéde után a miniszteri értekezlet – immár zárt ülés keretében – Orbán Viktor felszólalásával és az Emmi államtitkárainak értékelőjével folytatódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik