Belföld

Négy és fél milliárd forintot fűtöttünk el Győrött

Február elején emlékezetesen hideg volt, 12 napon keresztül a napi középhőmérséklet -7 fok alatt maradt. Márciusban ugyanakkor az átlagosnál jóval magasabb, 8,4 fokos átlaghőmérsékletet regisztráltak. A radiátorok karbantartását is érdemes elvégeztetni a szakemberekkel.

A vonatkozó jogszabályok szerint a távhőszolgáltatónak fűtési szolgáltatással szeptember 15. és a következő év május 15. között kell a felhasználók rendelkezésére állnia.

A 2011/2012-es fűtési időszakban a tényleges fűtés 2011. október 10-én indult és 2012. április 23-án fejeződött be. A fűtött napok száma 197 nap, a fűtött napok átlaghőmérséklete pedig 4,3 fok volt. A 197 fűtött napból 31 olyan nap volt, jellemzően az átmeneti hónapokban – főleg márciusban és áprilisban – amikor napközben hosszabb-rövidebb ideig leállították a fűtést, jelentős energiamegtakarítást eredményezve.

A fűtési időszak leghidegebb hónapja 2012. február volt -2,4 fokos havi átlaghőmérséklettel. Február elején emlékezetesen hideg volt, 12 napon keresztül a napi középhőmérséklet -7 fok alatt maradt. A márciusban ugyanakkor az átlagosnál jóval magasabb, 8,4 fokos átlaghőmérsékletet regisztráltak.

2011. október és 2012. április között a Rozgonyi utcai fűtőerőműben hőtermelésre 38,7 millió köbméter földgázt tüzeltünk el. Ennek költsége 4,36 milliárd forint és az áfa. Fűtőolaj-tüzelésre 529 tonna mennyiségben a leghidegebb napokon, döntő többségben február hónapban a csúcshőigények kielégítése miatt került sor.

A gázmotoros erőművek az elmúlt fűtési idényben – villamosenergia-termeléssel kapcsoltan – 59889 GJ hőt adtak a győri távhőrendszerbe, ami a fűtőerőműből ebben az időszakban kiadott forróvíz hőhordozójú hőmennyiség 5 százaléka. Ez a korábbi évekhez képest jelentős visszaesés, ami a kötelező villamosenergia-átvétel megszűnésének a következménye.

Az épületek fajlagos fűtési hőfelhasználása az épületek energetikai korszerűsítésének hatásaként tovább csökkent. Az összehasonlíthatóság kedvéért 186 fűtött napra, 4 fok külső hőmérsékletre korrigált hőközponti fajlagos fűtési hőfelhasználás teljes rendszerre vonatkoztatott átlagos értéke 0,177 GJ/légköbméter, ami 2 százalékkal alacsonyabb, mint az előző fűtési időszakban.

Két fűtési időszak között adott a lehetőség a távfűtött lakások tulajdonosai számára a tulajdonukban lévő fűtési rendszer karbantartására, felújítására. Ezen munkálatokhoz kapcsolódóan társaságunk néhány fontos dologra szeretné felhívni a figyelmet:

Fűtőtestcsere esetén a távhőszolgáltatóval mindenképp egyeztetni kell. A műszaki tanácsadás, konzultáció társaságunk ingyenes szolgáltatása. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű, alapanyagú fűtőtestet kívánnak felszereltetni, illetve milyen minőségű és átmérőjű vezetéket építenek be a rendszerbe.

A radiátorok egy osztatlan közös tulajdonnak, a fűtési hálózatnak a részei. Az abba történő beavatkozás – ha azt nem szakszerűen végzik – a többi fogyasztónak fűtési elégtelenséget, a radiátorok nem megfelelő működését, esetenként egy-egy felszálló vezeték teljes leállását okozza. A fűtési hálózat ürítését, illetve a munkák elvégzése után annak szakszerű visszatöltését, kilégtelenítését a fogyasztó megrendelésére társaságunk szakemberei végzik díjazás
ellenében.

Sajnos sokszor előfordul, hogy a fűtési hálózatot társaságunk tudta nélkül leürítik. Az átalakítási munkák elvégzése után a visszatöltést már nem tudják elvégezni. E felelőtlen magatartásból a fűtési rendszer több hétig, hónapig víz nélkül üresen állhat, aminek következtében a radiátorok károsodhatnak.

Ezúton is felhívjuk a korszerűsített fűtési rendszerrel rendelkező fogyasztóink figyelmét arra, hogy a két fűtési időszak között a termosztatikus radiátorszelepeket teljesen nyissák ki, így elkerülhető, hogy a fűtés indításakor a szelepek letapadása problémát okozzon – írta tájékoztatójában a GYŐR-SZOL Zrt. a Győr24-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik