Belföld

Még kérhető az osztatlan közös tulajdon megszüntetése

24.hu
24.hu

2012. 05. 16. 15:43

Az érintettek június 1-jéig élhetnek az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésének államilag finanszírozott lehetőségével - jelentette B. Nagy László.

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta: Az országban jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van – mondta a kormánymegbízott a Móra Tsz 16 hektáros napraforgó táblája mellett tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az osztatlan közös tulajdon 272 ezer táblát, mintegy kétmillió tulajdonost érint. A kormány január 1-jétől teremtette meg e tulajdonforma megszüntetésének államilag finanszírozott lehetőségét. Az osztatlan közös részaránytulajdon rendezésével a föld hasznosítása, adás-vétele és öröklése jelentősen egyszerűsödik, könnyebbé válik a támogatás igénylése a műveléshez. Az önálló ingatlant pedig a bankok is elfogadják fedezetként – tette hozzá.

Gósz Zoltán, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatala igazgatója elmondta, a megyében a magán, de osztatlan tulajdonban lévő földrészletek nagysága mintegy 108 ezer hektár, további 300 hektár pedig még nevesítetlenül szövetkezeti tulajdonban van. Az osztatlan tulajdonban lévő föld összértéke meghaladja a 3,5 millió arany koronát.

Jelenleg egymással párhuzamosan két – alapjában véve egymáshoz igen hasonló – eljárás folyik. A két eljárást a szerint különböztetjük meg egymástól, hogy az adott földrészlet szövetkezeti, vagy már nevesített osztatlan közös tulajdonban van – tudatta a szakember.

Az igazgató hangsúlyozta, a június 1-jei jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, tehát ezt követően csak saját költségen – több tíz ezer forintért -, összetettebb eljárásban szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.