Belföld

Hamarosan a nők is csavarhúzót fognak az Audiban

A termelésben dolgozó nők arányának jelentős növelése miatt indított átképzési programot a győri Audi Hungaria Motor Kft.

Május 15-én 32 fővel megkezdődött az átképzés a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, az Audi Akademie Hungaria, a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium valamint az Audi Hungaria közös projektje keretében. A vállalat ugyanis célul tűzte ki, hogy az új járműgyár termelésében dolgozó nők arányát két százalékról legalább tízre emeli. Ezáltal 2012 végéig mintegy 130 női munkavállalót képeznek át fémipari és jármű specifikus szakmákra.

„A járműgyártásban általában alacsony a termelésben dolgozó női munkaerő aránya. A gyárbővítés során arra törekszünk, hogy növeljük a női munkatársak számát” – mondta Rozman Richárd, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója. „Magyarországon egyedülálló programról van szó, szeretnénk a női munkavállalók érdeklődését is felkelteni a műszaki szakmák iránt.”

Kara Ákos, az Audi új gyárával kapcsolatos szakképzési kérdésekért felelős, győri országgyűlési képviselő kifejtette: „Azért dolgoztuk ki ezt a programot, hogy a győri gazdasági térségben szélesíteni tudjuk a munkalehetőségek körét a női munkavállalók számára. A programmal 2012 végéig mintegy 130 női alkalmazott elhelyezkedését segítjük.”

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és az Audi Hungaria hazai munkaerő-piaci és „TÁMOP” forrás segítségével indította el a nők átképzését célzó projektet. A képzésre olyan érdeklődők jelentkezését várják, akik már regisztráltak a Munkaügyi Központnál és szakmunkás végzettséggel rendelkeznek. A kiválasztott jelöltek oktatásait az Audi Akademie Hungaria munkatársai tartják az Audi Hungaria Projekt-és Oktatóközpontjában valamint a Lukács Sándor Szakképző Iskolában.

A vállalat ebben az évben négy 32 fős képzési csoport indítását tervezi. A négyhónapos oktatás alatt a kiválasztott résztvevők elsajátíthatják a járműgyártáshoz kapcsolódó általános és szakmai alapismereteket, valamint megismerhetik az autóiparban használt folyamatokat, anyagokat és szerelési technikákat. Minden képzési modul vizsgával zárul. Azon résztvevők, akik minden vizsgát sikerrel zárnak, a képzést követően munkaszerződést kapnak az Audi Hungariától.

„Nagyon örülök, hogy ebben a stratégiai projektben, mind a tervezésben, mind a megvalósításban aktívan közreműködünk. A Munkaügyi Központ erre szakosodott munkatársai segítik a toborzást és a sikeres felkészítést” – hangsúlyozta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatónője.

2013-ig teljes gyártási folyamatot lefedő járműgyár épül Győrben présüzemmel, karosszériaüzemmel, lakkozóval és járműösszeszerelő-üzemmel. Az Audi Hungaria, Magyarország „Legvonzóbb Munkáltatójaként” ezzel a beruházással hosszú távon 2100 új munkahelyet teremt – olvasható az Audi Hungária Zrt. tájékoztatójában.

(fotók: Audi Hungária Zrt.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik