Belföld

Valóban a jobbikos etnikai származását vizsgálták

dns viszgálat (dns-vizsgálat, dns, orvos)
dns viszgálat (dns-vizsgálat, dns, orvos)

A vizsgálatot végző cég ügyvezetője lapunknak elmondta: a DNS-profilvizsgálat keretében lehet kérni a valószínűsíthető etnikai származás megállapítását is. Oprah is képbe került.

Visszatérnek a “boldog” békeidők, diploma helyett újra a géntérkép a menő. Az egyik Zala megyei jobbikos képviselő úgy indult el a 2 évvel ezelőtti önkormányzati választásokon, hogy orvosi papírral kívánta bizonyítani fajtiszta származását. Ez nem sikerült, hiszen az nem derül ki, hogy román, szlovák, urdu, üzbég, török vért tartalmaz-e a képviselőjelölt genetikai állománya. A vizsgálatot elvégző és arról papírt kiadó cég igazolása szerint mindenesetre zsidó és cigány génállományra jellemző genomok nem csörgedeznek a nemzeti szervezetben. A legrosszabb tehát kizárva.

Az első kérdés, ami ilyenkor felmerül az emberben talán az, hogy milyen szempontrendszer alapján állítható össze ilyen vizsgálati eredmény egy ember géntérképének elemzéséből. Ceizel Endre orvos-genetikus a Népszavának nyilatkozva teljes képtelenségnek nevezte a megállapítást. Ceizel szerint egy génvizsgálatból nem lehet meghatározni a zsidó vagy roma felmenőket, bár a népességgenetikában nagy tömegű gén vizsgálatakor kimutathatók bizonyos sajátosságok. Például minden ötödik ember “B” vércsoportú, de a roma lakosságon belül ez az arány eléri az 50 százalékot, csakúgy, mint a Kanadában élő franciák körében is. “Ha 10 ezer zsidó vagy roma embert megvizsgálnak és összevetik az adatokat a kontrollcsoportéval, akkor felfedhetők ilyen sajátosságok, de ez visszafelé nem működik: egy ember génjei alapján” a professzor szerint ilyen megállapítást levonni “teljesen tudománytalan”.

A Hír24 megkeresésére nyilatkozott a vizsgálatot elkészítő Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. ügyvezető igazgatója. Dr. Nagy Zsolt elismerte, „a DNS-profilvizsgálat keretében lehet kérni a valószínűsíthető etnikai származás megállapítását is”.

Ceizel véleményétől eltéreően a Nagy Gén ügyvezetője úgy véli, a DNS-profil ismeretében meghatározható, hogy az egyes populációkhoz való tartozás valószínűsége mekkora. „Erről számos nemzetközi tudományos kutatást tudok példaként felhozni az elmúlt évekből, pl. Simkova és munkatársai 2009-ben a cseh, lengyel, és három magyarországi populáció között találtak különbséget DNS-profilvalószínűségek alapján.” A szakember Oprah Winfrey amerikai műsorvezetőt hozta fel példaként, aki „büszkén mutatja be etnikai származását DNS-profilvizsgálat alapján”. Az afroamerikai tévés személyiség valóban elvégeztetett 2006-ban egy vizsgálatot, mely kimutatta észak-amerikai indián származását az afrikai gének mellett. Ez a vizsgálat azonban pozitív eredményekről számolt be, tehát bizonyos származási elemek meglétéről, nem pedig arra irányult, hogy kizárjon ilyeneket.

Arra a kérdésre, hogyan lehet bármilyen vizsgálatnak ilyen eredménye az orvos úgy válaszolt, a szóban forgó lelet önmagában, szakértői konzultáció nélkül félreértelmezhető, hiszen szükség lett volna a genetikai szakértői konzultációra azért, hogy a genetikai szakértő érthetően elmagyarázza a vizsgálatkérőnek, hogy a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról, itt csupán a valószínűség mértékéről lehet beszélni. „A vizsgálatkérést megelőzően általános tájékoztatás történt, azonban szükség lett volna a leletértelmező konzultációra is, hiszen a DNS-profil alapján felmerülő kérdések így tisztázhatóak” – állítja a Nagy Gén ügyvezető igazgatója.

A DNS-profilvizsgálat egyébként alapvetően a személyazonosság megállapítására alkalmas eljárás. Az ügyvezető igazgató szerint más orvosi vizsgálatok esetében az ügyfél kérheti, hogy a vizsgálat bizonyos tényezők szerint történjen, jelen esetben a populációk valószínűségét mutassa meg. Valószínűleg ebben az esetben is így történt, bár dr. Nagy Zsolt a válaszában erre nem tért ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik