Belföld

Összesen majdnem 15 év a domaszéki pizzéria kirablóinak

Nem változtatott a kiszabott büntetés mértékén az első fokú bíróság ítéletéhez képest a Szegedi Ítélőtábla, így 14 év 8 hónapot kapott a három elkövető

A vádlottak 2009. szeptember 1-jén lakóhelyükről Kiskunhalasra utaztak, majd onnan az esti-éjjeli órákban Szegedre indultak a II. rendű vádlott használatában lévő autóval, amit a II. rendű vádlott vezetett, és Szegedre tartva észrevette, hogy a benzin kifogyóban van, így tankolni kellene. Azonban a vádlottak ehhez szükséges pénzzel nem rendelkeztek, ezért közösen megállapodtak abban, hogy valahonnan pénzt szereznek. Egy domaszéki pizzéria előtt elhaladva megálltak, és a kocsiban megállapodtak abban, hogy az I., a III. és a IV. rendű vádlottak a pizzériába bemennek, és fenyegetéssel elveszik annak bevételét.

A cselekmény végrehajtása érdekében egyikük – személye pontosan nem derült ki az eljárás során – magához vett egy pontosan nem beazonosítható, lőfegyvernek látszó tárgyat, majd a kocsiból kiszállva az I. rendű vádlott maga és társai számára a nála lévő pulóverból maszkot készített, és azokat átadta a III. és a IV. rendű vádlottnak. Ezt a fejükre húzták, és amíg a II. rendű vádlott a kocsiban várakozott, bementek a pizzériába, ahol ekkor V. A., egy női alkalmazott, a sértett tartózkodott.

A vádlottak egyike – akinek személye az eljárás során nem tisztázódott – a fegyvernek látszó tárgyat a sértett hátához nyomta, és felszólította őt, hogy a pénztárban található pénzt adja át részükre. A sértett – megijedve a fegyvertől és a három vádlottól – pontosan nem meghatározható összegű, 10 ezer forint körüli készpénzt vett ki a kasszából, és azt átadta az egyik támadónak, aki a pénzt kevésnek találta, ezért felszólította a sértettet, hogy nyissa ki a pizzériában található játékgépet, és az abban lévő pénzt is adja át nekik. A sértett erre kísérletet is tett, de mivel nem rendelkezett a játékgép kinyitásához megfelelő kulccsal, a gépet nem tudta kinyitni.

Ezt követően a IV. rendű vádlott felszólította a fegyvernek látszó tárgyat tartó személyt, hogy a sértettet valahova zárja be, aki ennek eleget is tett, a sértettet a pizzéria WC-jébe kényszerítette, és egyben felszólította, hogy 1-2 óráig ne csináljon semmit. Ezt követően a III. és a IV. rendű vádlott elhagyta a pizzériát, míg az I. rendű vádlott magához vette a sértett táskáját, amelyben a sértett személyi okmányai és két bankkártyája volt, amit – miután a vádlottak a helyszínről elmenekültek – az I. rendű vádlott, a támadók közös megegyezése alapján elégetett – 12 ezer forint kárt okozva a sértettnek.

A sértett mintegy egy órával a támadók távozása után tudott a WC-ből kiszabadulni, és segítséget hívni – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében, 4 rendbeli, társtettességben elkövetett visszaélés okirattal vétségében és 2 rendbeli társtettességben elkövetett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2011. október 11-én R. János Zsolt II. rendű vádlottat, és ezért őt – halmazati büntetésül – 4 év 6 hónap fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy III. rendű vádlottja, R. János társtettességben elkövetett rablás, társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettéért, 4 rendbeli, társtettességben elkövetett visszaélés okirattal vétségéért és 2 rendbeli társtettességben elkövetett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségéért – halmazati büntetésül – szintén 4 év 6 hónap fegyház és 5 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

A IV. rendű vádlott R. Károlyt társtettességben elkövetett rablás és felbujtóként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettéért, társtettességben elkövetett visszaélés okirattal vétségéért és 2 rendbeli társtettességben elkövetett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségéért – halmazati büntetésül 5 év 8 hónap fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen megalapozatlanság okából történő felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése, a III. rendű vádlott és védője, valamint a IV. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. Mivel az I. rendű vádlott ítélete jogerőre emelkedett (6 év 2 hónap fegyház és 7 év közügyektől eltiltás), a táblabíróság három vádlott ügyét tárgyalja.

A II. rendű vádlott Rostás János Zsolt – halmazati büntetésül – 4 év 6 hónap fegyház és 5 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlott Rostás János – halmazati büntetésül – szintén 4 év 6 hónap fegyház és 5 év közügyektől eltiltás, a IV. rendű vádlott Rostás Károly – halmazati büntetésül 5 év 8 hónap fegyház és 6 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az indokláskor elhangzott, hogy az I. fokú ítéletben kiszabott büntetés inkább enyhe, mintsem súlyos lenne, de mivel az ügyész nem fellebbezett súlyosításáért, így a táblabíróság csak ennek megállapítására szorítkozhatott. Viszont a büntetések enyhítése, mint azt a vádlottak és védőik indítványozták, tekintettel több körülményre, köztük az elkövetett cselekmény súlyára és társadalomra veszélyességére, szóba sem jöhetett.

Az ítélet jogerős, ellenne fellebbezésnek nincs helye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik