Belföld

Itt a Gyurcsány-jelentés

Amíg nem kerül elő Gyurcsány Ferenc szakdolgozata, addig sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet a volt kormányfő dolgozatával kapcsolatos plágiumgyanút - hangzott el a Pécsi Tudományegyetem keddi sajtótájékoztatóján. Az egyetem szerint Gyurcsány szakdolgozata valamikor 1990 és 2000 között tűnhetett el, és máig nincs nyoma.

Összesen három technika szakos diplomamunka tűnt el a Pécsi Egyetemen, ezek egyike Gyurcsány Ferencé – idézi a HVG az intézmény keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Kiderült az is, hogy a volt miniszterelnök szakdolgozatának valamikor 1990 és 2000 között veszhetett nyoma, ugyanis már a 2000-ben lezajlott ellenőrzéskor sem találták azt.

Gyurcsány Ferenc diplomamunkájának ügye akkor került reflektorfénybe, amikor kiderült, hogy az nincs meg. A PTE május 2-án közölte, hogy feljelentést tesz a volt miniszterelnök 1984-ben leadott, de fel nem lelhető szakdolgozata miatt. Az intézmény közleménye kitért arra is, hogy kibővítik az egyetemen és jogelődeinél tárolt diplomamunkákkal foglalkozó tényfeltáró bizottság feladatkörét, így a vizsgálat kiterjed Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának eltűnésére és a plágiumgyanúra egyaránt.

A Hír Tv Célpont című műsorában korábban elhangzott, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot. Ezt a férfi is megerősítette. Gyurcsány Ferenc viszont a vádat képtelennek nevezte. Azt mondta, tiszta a lelkiismerete, és nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált.

Az egyetem plágiumot vizsgáló bizottsága szerint igaz, hogy három esetben oldalszám szerinti egyezés van a két dolgozat bírálatában, de ezek általános témák, így a plágiumot nem lehet megállapítani. Ráadásul a Pécsi Egyetemen kedden azt is közölték, hogy bár Rozs Szabolcs dolgozata megvan, annak bírálata viszont hiányzik.

Gyurcsány pártja, a Demokratikus Koalíció feljelentést akart tenni, hogy fény derüljön az igazságra, ám a rendőrség a nyomozás elrendelését elutasította. A DK szombaton azt közölte: nem hagyják annyiban az ügyet, és ismét feljelentést tesznek.

A vizsgálat lezárultával egyébként Vadai Ágnes, a DK képviselője úgy ítélte meg: megdőlt a plágiumvád. “A hivatalos dokumentumok alapján plágium nem állapítható meg. Aki azt állította, a jövőben azt állítja, sejteti vagy sugallja, hogy plágium történt, bíróság előtt fog felelni és kártérítést fog fizetni” – jelentette ki Vadai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik