Belföld

Hoffmann pánikkeltéssel vádolja a szakszervezeteket

Hoffmann Rózsa szerint ferdítésekkel van tele a pedagógus-szakszervezetek keddi nyilatkozata. Az oktatási államtitkár azt mondta: a tömörülések követeléseivel nem nagyon tudnak mit kezdeni, a tüntetés, a sztrájk pedig alapjog, sok sikert kíván hozzá.

Lassan megszokottá válik, hogy a pedagógus-szakszervezetek a pedagógusnapot demonstrációval ünneplik – így reagált az oktatási államtitkár a szakszervezetek keddi bejelentésére. Hoffmann Rózsa azt mondta: “a tömörülések nyilatkozata ismételten tele van ferdítéssel, ahogy ezt már sajnos megszoktam tőlük. Sajnálom, hogy nem a pozitív törekvéseket látják az oktatásirányításban, és nem azt ünneplik, hogy végre egy olyan kormány van, amely hosszú távra biztosan rendezni akarja a pedagógusok sorsát”.

Hozzátette: a tüntetés, a sztrájk alapjog, sok sikert kíván a szakszervezeteknek, a kormány pedig folytatja tevékenységét.

Az érdekképviseletek követeléseiről azt mondta: amikor tartott a törvényalkotás, azt követelték, hogy halasszák el a jogszabály tárgyalását. Ezután azt reklamálták, hogy lassú a jogalkotási munka. Kitért arra is, hogy az életpályamodellben 20 százaléknál lényegesen magasabb fizetésemelést helyeztek kilátásba, jóllehet nem januártól, hanem szeptembertől.

A feltételezett elbocsátásokra úgy reagált: egyáltalán nem következnek a köznevelési törvényből, ezek olyan “riogatások”, amelyeknek nincs valós alapjuk. A szakszervezetek nem tudják semmivel sem alátámasztani a többezres, vagy tízezres elbocsátásról szóló állításokat. Úgy látszik, “a pánikkeltés az egyik fegyverük” – mondta Hoffmann Rózsa.

Kedden öt pedagógus-szakszervezet közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tüntetni készülnek június 3-án az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. Azt akarják elérni, hogy a kormány egy évvel halassza el a köznevelési és a szakképzési törvény bevezetését, illetve jövőre kapjanak húszszázalékos béremelést a közszférában dolgozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik