Belföld

Hétvégéig fázni fogunk

A fagyosszentek támadása révén egyelőre marad a hűvös, esős időjárás.

A keddi nap folyamán egyre többfelé várható eső, zápor, a csúcshőmérséklet csupán 13-19 fok között alakul – írja előrejelzésében a Köpönyeg.hu.

A melegre még várni kell

Szerdán a viharossá fokozódó ÉNy-i szél hatására nyugaton és a középső tájakon csökken a felhőzet és kisüt a nap, keleten azonban marad a borús idő, újabb záporokkal. Hasonló – borús, hűvös – időjárásra számíthatunk csütörtökön is. Javulásra, napos, melegebb hőmérsékletre csupán péntektől van kilátás.

Európában sem jobb a helyzet

Izland, a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget időjárását ciklon alakítja, ezért arrafelé sok a felhő, gyakori az eső, és többfelé szeles idő a jellemző. Az Uráltól a Kelet-európai-síkságon és a Kárpát-medencén át egészen Dél-Olaszországig egy hosszan elnyúló frontrendszer hatására erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, a mediterrán tájakon zivatarok is előfordulnak. E két rendszer között délnyugat-északkelet tengellyel anticiklon húzódik, amelynek területén napos, száraz az idő. A hőmérséklet csúcsértéke szárazföldünk nagy részén 10-18 fok között alakul, a mediterrán térségben viszont nyáriasan meleg van 22-30 fok közötti legmagasabb hőmérséklettel.

Van, ahol havazott

Bosznia-Hercegovinában havazást is okozott a hétvégi hidegbetörés. Az ország középső részére közel 10 centiméter vastag hótakaró hullt május 14-re virradó éjjel, miközben az előző két napon 30 fokot is meghaladó hőmérsékleteket is mértek a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik