Belföld

Hasznos e-hulladék

Valakinek a feleslegesé vált elektronikus készülékeink is hasznos alapanyagot jelentenek.

Számtalan újrahasznosított árucikk készülhet az évente “megtermelt” százhúsz-százharmincezer tonnányi e-hulladékból, ha gondoskodunk a szükségtelen, de veszélyes porfogók “beszolgáltatásáról”.

A székesfehérvári önkormányzat, a Depónia Kft. és a Gaja Környezetvédelmi Egyesület lakossági elektronikai hulladékgyűjtő akcióján május 19-én, szombaton a Skála parkolóban 9 és 13 óra között legálisan szabadulhatunk meg a  működésképtelen, háztartási elektronikai berendezéseinktől. A szárazelemek, ólomakkumulátorok, televonakkuk, irodatechnikai hulladékok, tinta- és festékpatronok, tonerek kivételével – amelyek a Palotai úti hulladékudvarban egész évben leadhatók – szívesen fogadják a feleslegessé vált hűtőszekrényet mosógépeket, ventillátorokat, porszívókat, konyhai robotgépeket, kávéfőzőket, mikrohullámú sütőket, rádiókat, televízókat, hifi-tornyokat, DVD lejátszókat, telefonkészülékeket, faxokat, monitorokat, számítógépeket és nyomtatókat.

Az akció célja, hogy a meglévő begyűjtőhálózatok mellett további lehetőségeket kínáljanak a lakosságnak. Az elektronikai hulladékok veszélyére Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője figyelmeztetett:

– A természetbe kikerülve, a csapadékvíz, a szél, a nap, hő hatására bemosódhatnak a talajba, és rendkívül káros hatású folyamatokat indítanak el, illetve égetés hatására mérgező dioxinok szabadulnak fel. Óriási területeket mérgeznek meg, és a tápláléklánccal az emberi szervezetbe is bekerülhetnek.

Steigerwald Tibor a Depónia Kft. igazgatója a sajtótájékoztatón cáfolta azt a hiedelmet, amely szerint a szelektíven gyűjtött hulladék is a kommunális hulladéklerakóban végezné. Továbbá kiemelte, hogy az összes elektronikai hulladékot maradéktalanul újrahasznosítják.

Az akcióval egyidőben hulladékgyűjtési napot is tart az önkormányzat. Munkatársaikkal, önkéntesekkel és két középiskolával közösen a város több helyszínenén illegális szemétlerakókat számolnak fel, közel százköbméternyi hulladékot gyűjtenek majd össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik