Belföld

Csornai elkerülő: csak a tervek készülnek, az út még nem

Újabb állomás az M85-M86 gyorsforgalmi út kiépítésében: kihirdették a Csorna elkerülő I. ütemének tervezőjét.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. eredményt hirdetett az M85-M86 gyorsforgalmi út Csorna elkerülő I. ütemének megtervezésére kiírt közbeszerzési eljáráson. A fejlesztés az Új Széchenyi Terv részeként valósul meg.

A nyertes ajánlattevőnek az alábbi paraméterekkel kell az utat megterveznie: A távlati gyorsforgalmi út Csorna várost elkerülő szakasza két ütemre bontható. A 12,5 km hosszú első ütem a város keleti elkerülését tartalmazza. A szakaszon figyelembevett műtárgyak – vízfolyások, földút átvezetések, országos közutak, vasútvonalak felett – száma 18 db. A megvalósuló fejlesztés a távlati M85 gyorsforgalmi út részeként kerüli el Csorna várost. A nyomvonal keresztezi a Csorna – Pápa vasút vonalat is – tájékoztatta a Győr24-et a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Az útépítéssel elzárt, döntően mezőgazdasági művelésű területek megközelítésére párhuzamos megerősített földutakat kell kialakítani.

A tervezőnek az alábbi feladatokat kell elvégeznie: Az M85-M86 gyorsforgalmi út Csorna elkerülő I. ütem engedélyezési terveinek az elkészítése, a környezetvédelmi engedély módosítása és az útépítési eltérési engedély megszerzése, valamint a kiviteli tervek elkészítése a hozzá kapcsolódó közműkiváltási, vízépítési, környezetvédelmi, műtárgy és kisajátítási tervekkel együtt.

A beruházást a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes ÚT-TESZT Mérnöki és Szolgáltató Kft. tervezi meg. A szerződéses összeg nettó: 324 millió forint. A tervezési feladatok várhatóan 2013. nyarára készülnek el. A fejlesztés előkészítése az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretein belül valósul meg.

Az enesei elkerülőt még tavaly decemberben adták át a forgalomnak, mely jelentős változást hozott a falu forgalmában. Az viszont biztos, hogy Csorna is fellélegezhet, ha elkészül az út, mivel a belvároson áthaladó forgalom immár elviselhetetlen.

(fotó: NIF)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik