Belföld

A Magyar Honvédelem Napjára készül a katonaváros

A Magyar Honvédelem Napja kiemelt szerepet tölt a katonák fővárosában, Székesfehérváron. A jeles nap köré szervezett programsorozatról tartottak ma sajtótájékoztatót a Hiemer-ház Moskovszky-termében.

Büszkén vallja magáról Fehérvár, hogy katonaváros, de ez kötelezettségekkel, feladatokkal jár – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A város ezért adja meg a kereteket, a lehetőséget, hogy a katonák megmutathassák magukat, akár a hazai, akár a missziós küldetésük egy szeletét vagy azt, hogyan tud a honvédség és a civil társadalom együttműködni.

Szép és gazdag programmal ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját már május 17-től, ahol ráadásul meglepetéssel készül a Helyőrségi Zenekar a gazdag látványelemekkel, sztárokkal, hetven fős produkcióval megspékelt műsorukkal – emelte ki a polgármester. Cser-Palkovics hozzátette: eljönnek hozzánk a katonák, hogy bemutassák munkájukat, hogy ízelítőt adjanak abból, ami miatt mi szabadon élhetünk.

Díjakat is adunk át, hiszen Fehérvár köszönti katonáit, ezért a hagyománynak megfelelően idén is átadjuk a Gyuricza Béláról elnevezett díjat, valamint a kifejezetten az önkormányzat által létrehozott Sipos Gyula-díjat. Ez utóbbit 2012. május 17-én adjuk át első alkalommal, ahol jelen lesz Hende Csaba miniszter is – zárta Cser-Palkovics András.

Valóban jó szolgálni egy ilyen városban, ahol a katonák minden támogatást megkapnak a várostól, ezért is örültem a hat hónappal ezelőtti kinevezésemnek – mondta Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Székesfehérvár bástyája a honvédség szellemiségének, hiszen nem csak a parancsokság a maga 430 főjével dolgozik itt, hanem innen irányítja és vezeti azt a 16 ezer katonát, akik országszerte teszik a dolgukat. Domján László hozzátette: ha közvetetten is, de a fehérvári katonáknak van hatása az afganisztáni, koszovói, szudáni missziókra. A tábornok a sajtótájékoztatón részletezte a rendezvénysorozat programjait.

Május 17-én Fehérvár katonái címmel 14 órától az Alba Pláza elé vonulnak ki a magyar katonák, ahol a Veszprém Helyőrségi Zenekar bemutatója mellett a Klapka György Lövészdandár közelharc bemutatót tart, lézerpuska lövészettel ismerkedhetnek az érdeklődők, a Ludovika Zászlóalj testnevelési bemutatót rendez. Ezen a napon a Vörösmarty Rádióval közösen ünnepi és kívánságműsort hallhatnak.

Május 17-én 19 órai kezdettel Fehérvár köszönti katonáit címmel ünnepi gálaműsort szerveznek a Vörösmarty Színházba, ahol felszólal Hende Csaba honvédelmi miniszter is. Itt lesz a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar 70 fős produkciója Fehér Adriennel, Tóth Gabival, Feke Pállal és Varga Miklóssal.

Május 18-án az ÖHP parancsnoksági épületében ünnepi állományülésen emlékeznek meg a Magyar Honvédelem Napjáról, valamint az éppen öt esztendős ÖHP-ről.

Május 23-án a Hosszú temetőben a civilszervezetekkel közösen akciót indítanak a hadisírok, katonasírok felkutatására, rendbetételére.

Május 25-én HEMO Kopjafánál, a Repülős Emlékműnél, a Szentlélek temetőben és a Hősök terén megemlékeznek a Hősök Napjára. Nincs magyar család, mely ne gyászolna valamely háború következményeként a harcokban elesett, vagy áldozatul esett hozzátartozóját.

A Fehérvár24 azon kérdésére, hogy a szabadságmentes hat hónapos külföldi katonai missziókban hány magyar katona vesz részt és mely országokban, Domján László vezérőrnagy válaszolt.

Tizenkét országban teljesítenek szolgálatot jelenleg magyar katonák. Magyarország mintegy ezer fővel vállalt kötelezettséget, hogy különböző zászlók alatt folytassa misszióját a világ bármely pontján. A NATO államai között hatodik helyen állunk a bevethetőség terén, ami azt bizonyítja, hogy a magyar katonára lehet számítani. Legnagyobb létszámmal Afganisztánban veszünk részt 2006 októbere óta. Vannak kint különleges műveleti katonáink, pilóták, helikopterpilóták, mintegy 360 fő. A balkáni hadszíntereken, Bosznia-Hercegovinában 140 fő, Koszovóban több mint 200 fő, de ott vagyunk Cipruson, Nyugat-Szaharában, Szudánban, Ugandában, Grúziában, Sínai-félszigeten, és most készítünk fel öt katonát szíriai bevetésre az ENSZ égisze alatt.

„Fehérvár papok, katonák és kispolgárok városa” gúnyolódott egykor Ady Endre. Ma biztos, hogy katonaváros, de jó-e ez a jelző a városnak?

Cser-Palkovics András polgármester
Ez rangot ad a városnak, és tartalommal tölti meg azt a kijelentést, hogy Székesfehérvár katonaváros. Nem csak a múltban volt jelen ez a fogalom, de ma is igaz, hogy a honvédség gyakorlati vezetése, központja itt van Fehérváron. Nyugodtan mondhatjuk úgy is, hogy a Magyar Honvédség elképzelhetetlen a fehérvári parancsnokság nélkül. Mi, a város pedig mindent meg is teszünk azért, hogy az ÖHP igazolni tudja, hogy miért éppen itt van a legjobb helyen. A külföldi missziók kiképzésében is fontos szerepe van a fehérvári alakulatnak. Szerintem Ady Endre, ha most néz bennünket, fehérváriakat, akkor biztos ő is azt mondja, hogy ez bizony nem gúny, hanem rang, amire büszkék lehetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik