Belföld

Összefogott a Jobbik az MSZP és az LMP

Beérett az elmúlt hetek oligarcházása: alkalmi MSZP-Jobbik-LMP-koalíció szerveződött a „Simicska-bizottság” létrehozására. Üdv a t. Házból.

Hétfő estére az ellenzéki pártok közös akaratának köszönhetően összejön a szükséges hetvennyolc aláírás a „Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság” kezdeményezéséhez. Ezt Vona Gábor, a Jobbik elnöke jelentette be hétfő délutáni sajtótájékoztatóján az Országházban.

A felállítandó grémium céljáról a Jobbik múlt heti közleménye még ködösebben fogalmazott: „A testület feladata lenne az építőipar, informatika, energetika, turizmus, média, reklámtevékenység, agrárium és az állami földek területén tapasztalható gyanús ügyek kivizsgálása, illetve annak megakadályozása, hogy azok a kormányzás második két évében is folytatódjanak. Az ország érdeke, hogy a kormányzatot közösen kiemeljük az oligarchák csapdájából.”

KGST – nyet

Most akkor kire is lő az ellenzék? A szocialista Tóbiás József szerint kizárólag a kormányváltás utáni időszak tartozik majd a bizottság hatáskörébe, azon belül is Simicska és Nyerges cégei. Vona viszont hétfőn, az aláírásokat bezsákolva már arról beszélt, hogy akár korábbi kormányzati időszakok „oligarcha-ügyei” is „látókörbe kerülhetnek”.

Az „alkalmi koalícióról” annyit árult el a Jobbik elnöke, hogy a másik két ellenzéki párt „ellenszolgáltatás és kölcsönös segítségnyújtás nélkül is támogathatónak” ítélte a közös célt. Értsd: nincs titkos paktum a háttérben.


Vona Gábor

Fotó: MTI / Kovács Attila

Nyilvánvaló, hogy az LMP és a szocialisták számára kínos együtt mozogni a Jobbikkal. Azt viszont nem tehetik meg, hogy az ő távolmaradásuk miatt bukjon Simicska kóstolgatása. Kapóra jött , hogy Vona hétfő délre ötpárti egyeztetést hívott össze az ügyben. Amin persze nem jelentek meg sem Mesterházyék, sem Jávorék – így demonstrálhatták, hogy „szélsőségesekkel nem haverkodunk”, meg azt is, hogy „Simicska, reszkess!”. (Jegyezzük fel: az ötpártin természetesen a kormánypártok sem tették tiszteletüket, a Fidesz egyáltalán nem reagált, a KDNP-től Harrach Péter levélben javasolta: ha jogsértést tapasztal Vona, forduljon a  nyomozóhatóságokhoz.)

Kettő plusz áfa- perverz

A simicskázásból a gyurcsányista Molnár Csaba is kivette a részét. Sajtótájékoztatóján érthető büszkeséggel közölte, hogy az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) azt követően vizsgálódott a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgép Zrt.-nél, hogy az ügyben a Demokratikus Koalíció még április huszonharmadikán feljelentést tett. A Közgép – véli Molnár – az elmúlt két évben “udvari szállítóként” kétszázmilliárdos állami megrendeléshez és több tízmilliárd forintnyi kedvező hitelhez jutott.

Molnár a Simicska-szálat elejtve a nap dumáját alkotta, ami valahogy így hangzott: a Fidesz azt állította a választási kampányban, hogy senkit nem hagy az út szélén; ígéretét be is tartotta, mindenkit belelökött az árokba

A gödrös poén apropóját a távközlési adó szolgáltatta. Az új adónem – melyről hétfő éjjel kezd tárgyalni az Országgyűlés – több szempontból is megmozgatta politikusaink fantáziáját. Maga Molnár határozottan kiakadt azon, hogy ezt a gyakorlatilag minden magyart érintő törvényt rendkívüli gyorsasággal veri keresztül a kétharmad a Házon: elvileg éjfél után két órával kezdődik és reggel fél hétig tart a tervezet általános vitája, aztán kedden lemegy a részletes vita, a pénteki extra ülésen pedig a végszavazás.

Molnár szerint három ősbűn vezetett oda, hogy a kormány ilyes adókkal kénytelen sarcolni a népet. Először is az elhibázott gazdaságpolitika, ami miatt nincs növekedés és nincs beruházás, másodszor az egykulcsos adó, ami a mostanáig hatszázmilliárd forintot húzott ki az államkasszából, harmadszor a „korrupciós” felár és az év közbeni adóváltozások, melyek elriasztják a befektetőket.


Molnár Csaba

Fotó: MTI / Földi Imre

„Egészen perverz, hogy az adót is megadóztatja a kormány” – ezek is Molnár szavai. A képviselő azt olvassa ki a törvényjavaslatból, hogy áfa is terheli majd a percenkénti kétforintos adót, ami így 2,54-né áll meg. A DK-s képviselő igazságtalannak tartja azt is, hogy nem másodperc alapon, hanem minden megkezdett perc után fizetünk majd, miként azt is, hogy vélhetően az amúgy ingyenes hívásokat („családi csomag”) is terheli az új adó.

Nettó húszmilliárd bukta – Nabucco

Orbán nemcsak Simicska okán, hanem saját jogon is kapott feddést. Az MSZP-s Józsa István azt rótta föl neki, hogy megsértette a régi házszabályt épp úgy, mind az alig egy hónapja elfogadott országgyűlési törvényt. Józsa a múlt hónap végén intézett írásbeli kérdést a miniszterelnökhöz, azt követően, hogy Orbán április huszonharmadikán Brüsszelben bejelentette: a MOL kiszáll a Nabucco nemzetközi gázvezeték projektből.

A kormányfőnek tizenöt nap állt rendelkezésére válaszolni, ám kicsúszott a határidőből, mi több, most sem mutat hajlandóságot reagálni. Józsa egyebek mellett arra kíváncsi, Orbán „milyen minőségében, milyen felhatalmazás alapján” nyilatkozott a magánberuházásban létrejövő Nabuccóról, és az is érdekelné, hogyan és ki számol el azzal a húszmillió euróval, amit a Nabucco előkészítésre költött a MOL.

S hogy mit csinált a heves oligarcházás és nabuccózás közben Orbán Viktor?

Egyszer láttuk őt föltűnni, ahogy az irodájába tartva nagy lendülettel, mosolygósan, siettében nagylelkűen csibészes vállveregetéseket osztogatva vonult át az úgynevezett piros társalgón, aztán végig az ülésterem mellett. Öröm volt nézni, ahogy láttára önkéntelenül kihúzta magát fideszes és nem fideszes egyaránt. Őszintén szólva, nem úgy tűnt, mintha a kétharmad kormányfőjét megviselte volna a (hadd írjuk le ismét e gyöngyszemet, pontosabban gyöngysort) „Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság” terve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik